18.10.2024 / 08:51 Ostali sportovi - Na potjernici FBI-a

Bivši olimpijski snowboarder optužen za ubistva i trgovinu kokainom

Bivši olimpijski snowboarder optužen za ubistva i trgovinu kokainom
Foto: Ilustracija

Bivši olimpijski snowboarder iz Kanade optužen je za vođenje mreže trgovine drogom koja je isporučivala ogromne količine kokaina širom Amerike i ubila nekoliko ljudi, saopćile su vlasti u četvrtak.

FBI nudi nagradu od 50.000 dolara za informacije koje vode do hapšenja i izručenja Ryana Jamesa Weddinga, kanadskog državljanina koji je živio u Meksiku i smatra se bjeguncem.

Četrdesetogodišnjak optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama za vođenje kriminalne organizacije, ubistvo, zavjeru za distribuciju kokaina i druge zločine, saopćili su američki tužioci.

Prema optužnici, Nahim Jorge Bonilla, vlasnik kompanija Mandrake i Ruido Callejero Music, optužen je za zavjeru za distribuciju kokaina i metamfetamina za Ryana Jamesa Weddinga i Andrewa Clarka.

Američke vlasti tvrde da je grupa ubila dvoje članova jedne porodice u Kanadi kao odmazdu za ukradenu pošiljku droge u slučaju koji su zvaničnici opisali kao grešku identiteta, kao i najmanje jednu drugu osobu.

Vlasti su također rekle da je Weddingova grupa prebacivala velike pošiljke kokaina iz Kolumbije preko Meksika i Kalifornije u Kanadu i na druga mjesta u Sjedinjenim Državama koristeći dugolinijske šlepere.

Wedding, bivši olimpijski snowboarder koji se također suočava s optužbama iz Kanade koje datiraju još od 2015. godine, jedan je od 16 osoba optuženih u vezi s mrežom koja je prebacivala 60 tona kokaina godišnje, a četiri od njih ostaju bjegunci, rekao je Martin Estrada, američki tužilac u Los Angelesu.

"Odabrao je da postane veliki trgovac drogom i odabrao je da postane ubica," rekao je Estrada novinarima.

Krysti Hawkins, specijalni agent FBI-a zadužen za Los Angeles, rekla je da je dvanaest osoba uhapšeno u Floridi, Michiganu, Kanadi, Kolumbiji i Meksiku u vezi s ovim slučajem.

Vlasti su saopćile da su zaplijenili kokain, oružje, municiju, gotovinu i više od 3 miliona dolara u kriptovalutama u okviru svoje istrage.

Wedding se suočava s odvojenim optužbama za trgovinu drogom u Kanadi koje datiraju još od 2015. godine, rekao je Chris Leather, glavni supervizor Kraljevske kanadske konjičke policije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo