18.10.2024 / 09:16 Svijet - Narušava mentalno zdravlje

TikTok suočen s optužbama za postavljanje 'nerealnih standarda' ljepote

TikTok suočen s optužbama za postavljanje 'nerealnih standarda' ljepote
Foto: Ilustracija
Navodno su procurili dokumenti iz TikToka koji sugeriraju da aplikacija favorizira "lijepe kreatore sadržaja", dok manje atraktivnim korisnicima smanjuje vidljivost, piše Unilad.

Iako TikTok ima milijardu mjesečnih korisnika i mnogi ga obožavaju, tokom godina bio je pogođen brojnim kontroverzama. Zbog toga je sve više zemalja počelo uvoditi restrikcije na ovu aplikaciju.

Trenutno, TikTok se suočava s tužbom koju je podnijelo čak 14 država, a predvode je Kalifornija i New York.

National Public Radio izvještava da se tužba fokusira na to kako TikTok navodno obmanjuje javnost kada je u pitanju sigurnost popularne aplikacije. Mnogi državni tužitelji sugeriraju da je TikTok prekršio zakone o zaštiti potrošača te da je dodatno doprinio već ozbiljnoj krizi mentalnog zdravlja među adolescentima.

"TikTok namjerno cilja na djecu jer zna da ona još nemaju sposobnost postaviti zdrave granice oko ovisničkog sadržaja. TikTok mora snositi odgovornost za štetu koju je izazvao oduzimanjem vremena i djetinjstva američkoj djeci", rekao je Kalifornijski državni tužitelj Rob Bonta.

Mnoge optužbe protiv TikToka su ozbiljne, posebno kada je riječ o mentalnom zdravlju tinejdžera. Dokumenti, koji su proizašli iz istraživanja koja je TikTok sproveo, tvrde da možete postati ovisni o aplikaciji za manje od 35 minuta, odnosno nakon gledanja 260 videa. Ovu činjenicu potvrdili su i istražitelji.

Izvještaj koji su proučavali istražitelji iz Kentuckyja tvrdi da je algoritam TikToka navodno počeo puniti korisničke feedove "atraktivnijim ljudima" nakon što je algoritam primijetio "visok broj manje atraktivnih subjekata."

Tužba također ističe da je TikTok navodno "aktivno radio na promociji često nerealnih standarda ljepote iako je to moglo negativno utjecati na mlade korisnike".

U odgovoru koji su objavili 17. oktobra, glasnogovornik TikToka Alex Haurek kritikovao je medije jer su objavili informacije o tužbi, tvrdeći da "pišu obmanjujuće stvari i stavljaju zastarjele dokumente van konteksta kako bi pogrešno predstavili njihovu posvećenost sigurnosti zajednice".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo