18.10.2024 / 13:26 Crna hronika - Tužilaštvo KS

Privremeni smještaj za dvojicu maloljetnika koji su lažno dojavljivali bombe u Sarajevu

Privremeni smještaj za dvojicu maloljetnika koji su lažno dojavljivali bombe u Sarajevu
JU Odgojni centar

Općinski sud u Sarajevu je umjesto mjera pritvora, odredio za dvojicu maloljetnika, koji su uhapšeni povodom sumnji da su lažno dojavljivali bombe u školama i drugim institucijama u Kantonu Sarajevo, privremeni smještaj te će oni biti smješteni u JU Odgojni centar.

“Dvojica maloljetnika su više od 10 puta dojavljivali bombe na području Kantona Sarajevo. Privremeni smještaj može trajati do 16. novembra 2024. godine ili do druge odluke suda”, kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

MUP Kantona Sarajevo je do sada uhapsio pet maloljetnika osumnjičenih za lažne dojava. Maloljetnički pritvor je zatražen za trojicu.

Pored maloljetničkog pritvora od roditelja će biti zatražena nadoknada materijalne štete, zaključak je jučerašnjeg sastanka Vlade KS sa policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem.

Vijeće roditelja KS traži od Vlade KS da prestanu samo posmatrati i počnu djelovati.

“Očekujemo da hitno i konkretno preuzmu odgovornost za sigurnost učenika, normalizaciju nastavnog procesa i pronalaženje počinilaca dojava bombi. Naša djeca zaslužuju da se odmah poduzmu odlučne mjere kako bi se vratili u školske klupe bez straha. Vijeće roditelja i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje čine sve što je u našoj moći, ali je očigledno da bez odlučnog i hrabrog djelovanja Vlade i nadležnih institucija ovaj problem neće biti riješen. Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah!", poručili su iz Vijeća roditelja KS.

Nastavni proces u Sarajevu je značajno ugrožen zbog ovih lažnih dojava, jer pravila nalažu da direktor škole obavijesti policiju koja evakuiše prostorije škole i vrši kontradiverzioni (KDZ) pregled, koji traje satima.

U isto vrijeme, svakodnevne evakuacije psihički uznemiravaju kako nastavnike i djecu, tako i roditelje. Zbog prekida nastave se ugrožavaju programi usmjereni na pružanje podrške i brige, kao i podrške za djecu sa teškoćama. Dodatan problem nastaje za roditelje čija djeca pohađaju niže razrede osnovnih škola, a po koju moraju doći napuštajući svoje radno mjesto. Osim toga, svakodnevno se ulažu značajni policijski resursi na KDZ preglede, što rezultira velikim troškovima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo