18.10.2024 / 14:50 BiH - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Više od 70 posto žrtava trgovinom su djeca

Više od 70 posto žrtava trgovinom su djeca
Foto: FENA

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u organizaciji World Vision BiH, Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Kantona Sarajevo i JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, danas je održana radionica o temi "Jačanje uloge mobilnog identifikacijskog tima u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima i njihovo unaprijeđeno djelovanje u lokalnoj zajednici".

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima posvećen je svim žrtvama trgovine ljudima, ali i svim profesionalcima koji ulažu napore da rade na rješavanju ove problematike na koju treba ukazivati, svakodnevno. Statistički gledano, više od 70 posto žrtava trgovine u Bosni i Hercegovini su djeca.

- Naša realnost je takva da su nam, najvećim brojem, djeca žrtve trgovine ljudime i izloženi su različitim oblicima eksploatisanja. Statistički, djeca su najviše ugrožena u prisilnom prosjačenju, zatim seksualnoj eksploataciji i na kraju radnoj eksploataciji. Ovo je povod da podignemo svijest svih aktera da damo podršku, odgovor i da zaštitimo djecu - izjavila je projekt menadžerica organizacije World Vision Bosnia and Herzegovina Adisa Redžić.

Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad potvrdila je da su pokazatelji o broju trgovine ljudima uznemirujući, te da je obilježavanje ovog dana značajno kako bi se ukazalo na problem.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva Admir Katica najavio je da će u narednom periodu sve aktivnosti biti usmjerene na otvaranje sigurne kuće na području Kantona Sarajevo, što bi u velikoj mjeri olakšalo borbu protiv trgovine ljudima.

- Uložit ćemo maksimalne napore da na lokalnom nivou ostvarimo saradnju za iznalaženje prostora i otvaranje sigurne kuće i maksimalno ćemo se boriti da nađemo adekvatan prostor jer je veoma važno za žrtve trgovine ljudima da znaju da u Kantonu Sarajevo postoji takvo mjesto gdje se mogu osjećati sigurno i zaštićeno, posebno kad se radi o najosjetljivoj kategoriji, djeci - poručio je ministar Katica, saopćeno je iz iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo