21.10.2024 / 13:52 Dijaspora - Sarajevo

Predavanje doktora Adnana Čustovića u projektu prijenosa znanja stručnjaka iz dijaspore

Predavanje doktora Adnana Čustovića u projektu prijenosa znanja stručnjaka iz dijaspore
Foto: Vijesti.ba

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upriličen je simpozij o temi napredak u liječenju alergija i astme, koji je vodio prof. dr. Adnan Čustović, stručnjak iz oblasti astme i alergija sa Imperial Collegea u Londonu. 

Realizirano je to u okviru programa prijenosa znanja stručnjaka iz dijaspore Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dekanesa Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Amina Valjevac zadovoljna je zbog prilike da, u okviru tog projekta, dolaze bh. stručnjaci kojih kako je kazala ima mnogo u inozemstvu. Za profesora Adnana Čustovića kaže da je jedan od najznačajnjih stručnjaka u svijetu iz oblasti pedijatrijske alergologije. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu, specijalizirao na Pedijatrijskoj klinici UNSA, a potom je otišao u Veliku Britaniju.

Kako je naglasila, za boravka u Sarajevu prof. dr. Čustović održao je niz radionica sa studentima Medicinskog fakulteta, ali i sa specijalizantima i sa specijalistima medicine. Prenio im je saznanja i spoznaje, vezano za liječenje i tretman astme i alergijskih oboljenja.

- Sretni smo što možemo koristiti taj program Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i dovesti naše stručnjake kojih ima mnogo u inozemstvu. Krajem ovog mjeseca, koristeći beneficije tog projekta, ugostit ćemo doc. Mirzu Pojskića, neurohirurga sa Univerziteta u Marburgu, koji će nekoliko dana provesti sa studentima i specijalizantima te prezentirati najnovija saznanja iz te oblasti medicine - kazala je.

Najavila je mogućnost dolazak i drugih bh. stručnjaka, u okviru istog programa naredne kalendarske godine, sa kojima Medicinski fakultet UNSA ima redovne kontakte i voljni su da se odazovu takvom pozivu.

Resorni državni ministar Sevlid Hurtić precizira da je realizacija programa prijenosa znanja započela 2023. godine, a bh. stručnjake iz svijeta dovodi u Bosnu i Herrcegovinu gdje oni održavaju predavanja odnosno prenose znanja i iskustva.

- Danas smo na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Prije mjesec dana smo bili na Kliničkom centru u Banja Luci. Prednost ovog projekta je da svi naši stručnjaci mogu doći. Neki od doktora koji održe predavanje mogu, u dogovoru sa kliničkim centrima, izvršiti i operativne zahvate - kazao je ministar Hurtić.

On je prisustvovao današnjem simpoziju zvaničnog naziva 'Advances in Asthma and Allergy: Training the Next Generation of Specialists'.

Za simpozij kaže da je ključan u jačanju saradnje domaćih i inostranih stručnjaka, a kroz program prijenosa znanja iz dijaspore Ministarstvo nastoji omogućiti ovdašnjim institucijama pristup vrhunskim ekspertima kao što je prof. Čustović.

- Naš cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga u BiH, posebno kroz ovakve inicijative koje podižu standarde u stručnom osposobljavanju i liječenju - kazao je ministar Hurtić.

Dodao je da će početkom 2025. godine biti raspisan novi javni poziv za prijenos znanja.

Prof. dr. Adnan Čustović sa Imperial College iz Londona kazao je da je prijenos znanja i iskustava iz inozemstva ključan za napredak domaće medicinske zajednice. On kaže da se, kroz taj program želi, ne samo podijeliti najnovije naučne spoznaje već i motivirati mlade stručnjake u BiH da se usmjere ka inovacijama u medicini, posebno u oblasti astme i alergija.

Simpozij je okupio domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti medicine, sa posebnim fokusom na nove metode u liječenju i prevenciji astme i alergijskih bolesti te je naglasak stavljen na edukaciju budućih generacija stručnjaka u toj oblasti.

Taj događaj je dio šireg napora Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da, saradnjom sa stručnjacima iz dijaspore, unaprijedi različite oblasti u Bosni i Hercegovini uključujući zdravstveni sektor.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo