22.10.2024 / 08:27 Svijet - Uvod u globalni rat?

Prijedlog s Baltika sve glasniji: Ako Sjeverna Koreja šalje vojnike, trebamo poslušati Macrona...

Prijedlog s Baltika sve glasniji: Ako Sjeverna Koreja šalje vojnike, trebamo poslušati Macrona...
Foto: Agencije
Izvještaji da bi se hiljade sjevernokorejskih vojnika uskoro mogle pridružiti Rusiji u borbi u Ukrajini oživjeli su razgovore o slanju evropskih trupa u zemlju kako bi pomogle braniteljima Kijeva, kako piše POLITICO.

Litavanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je za POLITICO u nedjelju da je vrijeme da evropske zemlje preispitaju ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o raspoređivanju trupa u Ukrajini.

“Ako se potvrde informacije o tome da su ruski odredi za ubijanje opremljeni sjevernokorejskim streljivom i vojnim osobljem, moramo se vratiti na ideju ‘čizmi na terenu‘ koju je predložio Macron,” rekao je Landsbergis, inače jedan od najžešćih pro-ukrajinskih političkih advokata u Evropi.

Francuski predsjednik iznio je prijedlog u februaru, samo da bi ga njemački kancelar Olaf Scholz brzo odbio, jer je obećao da evropske ili NATO trupe neće biti raspoređene u Ukrajini, prenosi Jutarnji.

“Nažalost, ponovno kasnimo, reaktivni smo, ali vjerujem u našu zajedničku sposobnost da poduzmemo sve potrebne proaktivne korake kako bismo ideje predsjednika Macrona pretvorili u djela,” dodao je Landsbergis.

Zapadni lideri za sada pažljivo prate izvještaje o Sjevernokorejcima koji su krenuli u Ukrajinu.

Ni šef NATO-a Mark Rutte, ni američki ministar odbrane Lloyd Austin nisu potvrdili izvještaje koje su podijelili lideri Južne Koreje i Ukrajine, iako je Austin rekao da bi takvo raspoređivanje, ako se potvrdi, "izazvalo zabrinutost" u SAD-u.

Južna Koreja, u međuvremenu, planira poslati delegaciju u sjedište NATO-a u blizini Brisela kako bi razgovarali o svojim obavještajnim nalazima o kretanju sjevernokorejskih trupa.

Neki zvaničnici kažu da je Zapad previše oprezan, piše POLITICO.

“Mislim da koriste ovo [tvrdnju da obavještajni podaci nisu provjereni] kao izgovor da ništa ne učine,” rekao je Riho Terhas, konzervativni estonski član Evropskog parlamenta i bivši general. “Siguran sam da će se izvještaji vrlo brzo potvrditi da je doista tako da se Sjevernokorejci pridružuju ruskoj strani.”

Terhas je, s druge strane, umanjio značaj događaja, za koji je rekao da pokazuje da je Rusija predsjednika Vladimira Putina "očajna i traži opcije jer ne želi sama izvršiti mobilizaciju". Štoviše, rekao je da bi integracija hiljada sjevernokorejskih vojnika u jedinice ruskog govornog područja predstavljala veliki operativni izazov s minimalnim učincima na ratnom polju.

Ipak, dodao je, Evropljani bi trebali ponovno razmotriti ideju o raspoređivanju trupa u Ukrajini.

“Važno je imati ovo barem kao opciju,” rekao je Terhas, koji je bio komandant estonskih oružanih snaga od 2011. do 2018. “Svaki put kada govorimo o čizmama na terenu u Ukrajini, to Putinu daje malo više nesigurnosti o tome gdje sukob ide — [i] to je dobra stvar.”


(Vijesti.ba)

Izdvajamo