22.10.2024 / 12:23 Regija - Brisel

Tonino Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Tonino Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
Foto: Arhiv
Hrvatski zastupnik socijalista i demokrata Tonino Picula (SDP) izabran za izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, a na toj poziciji zamijenit će Vladimira Bilčika, slovačkog zastupnika iz redova Evropske pučke stranke (EPP).

U posljednjem sazivu Evropskog parlamenta Picula je radio kao koordinator SD u Odboru za vanjske poslove (AFET), bio predsjednik Radne grupe za zapadni Balkan u AFET-u te stalni izvjestilac EP-a za odnose sa SAD-om i s Crnom Gorom.

Također radio je i kao izvjestilac EP-a za preporuke o zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i zamjenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

U junu ove godine izabran je četvrti put za zastupnika Evropskog parlamenta.

"Politika proširenja je zahtjevan proces koji od zemlje kandidata traži kontinuiran napor kako bi se ispunili dobro poznati kriteriji. Srbija mora uvjeriti partnere iz EU da ambicije opravdava stvarnim promjenama u nizu otvorenih pitanja", kazao je Picula tokom susreta s ambasadorom Srbije pri EU Danijelom Apostolovićem.

Picula je bio ministar vanjskih poslova u vladi Ivice Račana (2000.-2003.), ali i zastupnik Hrvatskog sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a te gradonačelnik Velike Gorice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo