22.10.2024 / 12:26 BiH - Vlada TK

Za podršku razvoju Tuzlanskog kantona oko 4,4 miliona KM

Za podršku razvoju Tuzlanskog kantona oko 4,4 miliona KM
Foto: Arhiv
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava Budžeta tog kantona za 2024. godinu sa pozicije "Podrška razvoju kantona".

Ukupno planirana sredstva za ovu namjenu u Budžetu TK iznose 4.388.000, od čega je za kapitalne transfere privatnim preduzećima i poduzetnicima planirano 3.958.000 KM, za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama 250.000 KM, za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja TK 110.000 KM, za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima 50.000 KM, te za ugovorene i druge posebne usluge 20.000 KM.

Vlada TK danas je odobrila 20.000 Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini tuzlanska u Tuzli, na ime refundacije i sufinansiranja manifestacije "Osvećenje fresaka Saborskog hrama u Tuzli" kroz obilježavanje jubileja 150. godina od početka gradnje kulturno - historijskog spomenika BiH Saborskog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Također, Vlada je danas donijela i tri odluke o izmjenama ranije donesenih odluka o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu. Izmjene se odnose na nabavku opreme za Kantonalni sud u Tuzli, Općinski sud u Lukavcu i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Između ostalog danas je imenovan Pregovarački tim Vlade TK za vođenje pregovora u vezi sa utvrđivanjem visine osnovice i boda za obračun plaće za 2025. godinu za oblast državne službe.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o., te imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o., saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo