22.10.2024 / 14:30 Svijet - Madrid

Španska vlada suočena s pritiskom tvrdokorne ljevice, državni budžet doveden u pitanje

Španska vlada suočena s pritiskom tvrdokorne ljevice, državni budžet doveden u pitanje
Foto: Agencije
Članovi španske tvrdokorne ljevičarske stranke Podemos ("Mi možemo") započeli su u utorak glasanje hoće li svoju ključnu podršku ovogodišnjem budžetu uvjetovati prekidom odnosa vlade s Izraelom i provedbom mjera za smanjenje cijena najma za 40 posto.

Vlada premijera Pedra Sancheza pod vodstvom socijalista, koja se oslanja na krhku koaliciju manjih stranaka kako bi odobrila bilo kakav zakon, treba glasove četiri zastupnika Podemosa u donjem domu kako bi se budžet usvojio.

Sanchez se suočava s delikatnim činom balansiranja jer mu je također potrebna podrška dvije stranke desnog centra -katalonskih separatista Junts i baskijskih regionalista PNV, koji će nametnuti vlastite uslove kako bi podržali budžet.

U ponedjeljak je generalna sekretarica Podemosa, Ione Belarra – koja je bila Sanchezova ministrica za socijalna prava između 2021. i 2023., ali više nije u vladajućoj koaliciji – kritizirala u video poruci ono što je opisala kao nedjelovanje vlade.

Belarra je kazala da članovi njene stranke trebaju odlučiti hoće li zahtijevati da vlada "odmah prekine diplomatske i trgovinske odnose s genocidnom državom Izrael" u zamjenu za podršku budžetu.

Izrael snažno negira da je njegov rat protiv boraca Hamasa u Gazi čin genocida nad palestinskim narodom.

Drugi uslov koji je navela je "rješavanje stambene krize snižavanjem stanarina za 40 posto zakonom, zabranom kupnje kuća svima koji ne žele živjeti u njima i raspuštanjem “eskadrile komandosa", misleći na privatne firme koje posreduju u situacijama deložacije stanara.

Španija se bori da uravnoteži promicanje turizma, koji je pokretač njene ekonomije, i rješavanje briga građana zbog nepriuštivih visokih stanarina, renoviranja starih zgrada i prelaska vlasnika na unosnije turističko iznajmljivanje, a protesti su planirani širom zemlje ovog mjeseca.

Podemos je bio manji partner socijalista od 2018. do 2023., kontrolirajući pet ministarstava kroz koaliciju ljevičarskih stranaka, i ispočetka, dio nove ljevičarske platforme ministrice rada Yolande Diaz, Sumar, uoči općih izbora 2023., osvojivši pet od ukupno 31 parlamentarno mjesto Sumara.

Napustila je platformu u decembru i prešla u opoziciju nakon što su njeni čelnici isključeni s ministarskih mjesta i prebačeni na drugorazrednu ulogu unutar Sumara.

Interno glasanje Podemosa traje do 27. oktobra i njegov je rezultat obavezujući, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo