22.10.2024 / 22:16 Svijet - Presuda od 150 miliona dolara

Sudija naredio bivšem Trumpovom advokatu preda penthouse i vrijedne stvari zbog klevete

Sudija naredio bivšem Trumpovom advokatu preda penthouse i vrijedne stvari zbog klevete
Foto: X

Savezni sudija je u utorak naredio bivšem advokatu Donalda Trumpa i bivšem gradonačelniku New Yorka, Rudyju Giulianiju, da preda sve svoje vrijedne stvari i svoj penthouse stan na Manhattanu pod kontrolu Ruby Freeman i Shaye Moss, radnica na izborima u Georgiji koje je oklevetao i kojima sada duguje 150 miliona dolara.

Sudija Lewis Liman iz saveznog suda na Manhattanu rekao je da Giuliani mora prenijeti svoj udio u imovini na ove žene u roku od sedam dana, u ruke njihovog stečajnog upravitelja. Sudijska naredba o predaji luksuznih predmeta je brza i jednostavna, dok će kontrola nad penthouse stanom biti prenesena kako bi Freeman i Moss mogle prodati tu imovinu, potencijalno za više miliona dolara.

Žene, koje su brojale glasove u Georgiji nakon izbora 2020. godine, također će imati pravo na oko 2 miliona dolara za pravne troškove koje Giuliani tvrdi da mu Trumpova kampanja još uvijek duguje, presudio je sudija.

Osim naknada Trumpove kampanje i stana u New Yorku, Giuliani mora predati i kolekciju satova, uključujući one koje su mu dali evropski predsjednici nakon napada 11. septembra 2001. godine, potpisani dres Joea DiMaggia i druge sportske memorabilije, te Mercedes iz 1980. godine koji je nekad pripadao holivudskoj zvijezdi Lauren Bacall. Pored toga, sudija je naredio da Giuliani preda svoj televizor, komade namještaja i nakit.

Liman još uvijek nije odlučio hoće li Giuliani moći zadržati stan u Palm Beachu, na Floridi, koji također posjeduje, ili četiri prstena New York Yankeesa za osvojene Svjetske serije, koje Giulianijev sin tvrdi da mu je otac poklonio.

Ni Giulianijev glasnogovornik, ni advokati Freeman i Moss nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Ovaj slučaj klevete protiv Giulianija – i najnoviji koraci za provođenje presude – primjer su kako su advokati koji su pomagali u Trumpovim planovima za potkopavanje izbora morali snositi posljedice za te postupke, čak i dok su krivični postupci protiv Trumpa i njegovih saveznika sporo napredovali.

Giuliani, koji je ranije služio kao američki tužilac u Manhattanu, također je izgubio svoju advokatsku licencu zbog toga što je širio lažne tvrdnje o izborima, a disciplinski postupci protiv drugih bivših Trumpovih advokata su u toku. Desničarski mediji, uključujući Fox News, morali su podmiriti tužbe koje su podnijeli proizvođači glasačkih mašina i njihovi bivši izvršni direktori, koji su bili meta drugih teorija zavjere vezanih za izbore.

U decembru prošle godine, federalna porota naredila je Giulianiju da plati gotovo 150 miliona dolara zbog njegovih laži o Freeman i Moss, a one od tada rade na prikupljanju tog novca. Naređeno mu je da plati 16.171.000 dolara Freeman za klevetu, 16.998.000 dolara Moss za klevetu, 20 miliona dolara svakoj ženi za emotivni stres i ukupno 75 miliona dolara kaznene odštete.

Giuliani je prošle godine proglašen odgovornim za klevetu Freeman i Moss nakon što nije odgovorio na dijelove njihove tužbe. Majka i kćerka su u svom slučaju tvrdile da su pretrpjele emotivnu i reputacijsku štetu, te da je njihova sigurnost bila ugrožena nakon što je Giuliani lažno optužio za manipulaciju glasačkim listićima u Georgiji, gdje su radile kao radnice na izborima tokom izbora 2020. godine.

Sudija je zakazao ročište za sljedeći ponedjeljak kako bi se razmatralo vlasništvo nad imovinom na Floridi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo