23.10.2024 / 12:32 Svijet - Reakcija

Tajvan kaže da bi blokada otoka bila ratni čin dok Kina održava nove vježbe

Tajvan kaže da bi blokada otoka bila ratni čin dok Kina održava nove vježbe
Foto: AFP

Ministar odbrane Tajvana upozorio je da bi kineska blokada bila čin rata i imala dalekosežne posljedice za međunarodnu trgovinu, nakon što je Peking održao vojne vježbe za okruživanje samoupravnog otoka.

Tajvanski ministar odbrane Wellington Koo dao je svoje komentare u srijedu dok je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) nastavila vježbe u blizini otoka nakon što je prošle sedmice izvela ratne vježbe koje su uključivale simuliranu blokadu.

“Ako zaista želite provesti takozvanu blokadu, koja prema međunarodnom pravu zabranjuje svim avionima i brodovima ulazak u to područje, onda se to, prema rezolucijama Ujedinjenih naroda, smatra oblikom rata”, rekao je Koo u izjavi novinarima u Saboru.

“Želim naglasiti da su obuka i vježbe potpuno drugačije od blokade, kao što bi bio i utjecaj na međunarodnu zajednicu”, dodao je Koo.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija i rekla je da zadržava pravo upotrijebiti silu kako bi ga stavila pod svoju kontrolu, a PLA redovno održava vježbe, uključujući simulaciju blokade ključnih luka i napade na morske i kopnene ciljeve oko otoka.

Tajvanom, također poznatim pod službenim imenom Republika Kina, nikada nije vladala Narodna Republika Kina i on odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu.

Peking, također, tvrdi da ima jurisdikciju nad cijelim Tajvanskim moreuzom, 180 km širokim vodenim putem koji odvaja kopnenu Kinu od Tajvana.

Tajvan i drugi članovi međunarodne zajednice odbacuju tvrdnju Pekinga, a Sjedinjene Američke Države, Japan i nekoliko evropskih zemalja tvrde da je riječ o međunarodnom plovnom putu.

Američka mornarica redovno plovi kroz moreuz kako bi zadržala pravo na slobodu plovidbe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo