23.10.2024 / 12:47 Svijet - Pojas Gaze

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 16 Palestinaca

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 16 Palestinaca
Foto: FENA

U izraelskim napadima na Gazu u srijedu je poginulo 16 osoba dok su izraelske snage pojačavale pritisak na sjeverna područja palestinske enklave, opkolile su bolnice i skloništa za izbjeglice i naredile mještanima da krenu prema jugu, saopćili su liječnici i mještani.

Ministarstvo zdravstva Gaze i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćili su da neće moći započeti kampanju vakcinacije protiv dječje paralize u sjevernoj Gazi kako je planirano zbog intenzivnog bombardiranja, masovnog raseljavanja i nedostatka pristupa na sjeveru Gaze.

Izraelske snage započele su operaciju na sjeveru prije otprilike tri sedmice s deklariranim ciljem da spriječe Hamasove borce da se pregrupiraju, ali se operacija intenzivirala nakon ubistva vođe Hamasa, Yahye Al-Sinwara prošle srijede.

Izraelska vojska objavila je prošlog petka da je poslala još jednu vojnu jedinicu u Jabaliju i počela je opsjedati skloništa za izbjeglice, prisiljavajući raseljene ljude da odu dok je okupila brojne muškarce. Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je najmanje 650 ljudi ubijeno od početka nove ofanzive.

Liječnici su saopćili da su dvojica Palestinaca ubijena u Beit Lahiji, dok je u zračnom napadu ubijeno 12 u gradu Gazi, uključujući četiri općinska službenika, u dva odvojena napada u srijedu.

Još dvojica Palestinaca ubijena su u zračnom napadu u Deir Al-Balahu u centralnom pojasu Gaze, naveli su.

U sjevernoj Gazi, mještani su saopćili da su izraelske snage opkolile bolnice, škole i druga skloništa u kojima su smještene raseljene porodice i naredile im da odu i krenu prema jugu.

Zdravstveni zvaničnici saopćili su da su lokalne bolnice ili prestale pružati medicinske usluge ili jedva da rade zbog ofanzive koja je u toku i zbog iscrpljenosti medicinskih resursa.

Dodali su da u bolnicama, u kojima su medicinari odbili naredbu izraelske vojske da se evakuiraju, ponestaje krvi.

Ministarstvo zdravstva Gaze uputilo je očajnički poziv u srijedu.

- Pozivamo svijet, koji nije uspio pružiti zaštitu i utočište našem narodu i nije bio u mogućnosti dostaviti hranu i lijekove, da se potrudi poslati pokrove za naše poginule - saopćilo je ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo