23.10.2024 / 22:00 Svijet - Washington

Bijela kuća: Oko 3000 sjevernokorejskih vojnika nalazi se u Rusiji na obuci

Bijela kuća: Oko 3000 sjevernokorejskih vojnika nalazi se u Rusiji na obuci
Foto: Profimedia
Najmanje 3000 sjevernokorejskih vojnika nalazi se u istočnoj Rusiji na obuci prije mogućeg raspoređivanja na prve crte ratišta kako bi se pridružili ratu Kremlja protiv Ukrajine, saopćila je danas Bijela kuća.

"Procjena, temeljena na deklasifikovanim američkim obavještajnim podacima, pokazuje da su vojnici prevezeni brodom od početka do sredine oktobra iz lučkog grada Wonsana u Sjevernoj Koreji do grada Vladivostoka na ruskoj pacifičkoj obali", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Vojnici su potom prebačeni u tri ruska vojna objekta gdje je u toku obuka, ali ostaje nejasno hoće li se na kraju pridružiti ratnim naporima Moskve.

"Još ne znamo hoće li ovi vojnici ući u borbu zajedno s ruskom vojskom, ali to je svakako vrlo zabrinjavajuća mogućnost. Nakon završetka obuke ti bi vojnici mogli otputovati u zapadnu Rusiju i potom se pridružiti borbi protiv ukrajinske vojske, " rekao je. Kirby.

Dodao je da su obavijestili ukrajinsku vladu o svom razumijevanju situacije i da se blisko konsultiraju s drugim saveznicima, partnerima i zemljama u regiji o implikacijama tako dramatičnog poteza i kako bi mogli odgovoriti.

Sjedinjenim Državama nedostaju čvrsti dokazi o tome što obuka uključuje, ali Kirby je rekao da se općenito smatra da to uključuje osnovnu borbenu obuku. Upozorio je Sjevernu Koreju da će, ako se njezine trupe pridruže borbi u Ukrajini, "postati legitimne vojne mete".

Priznanje obuke dolazi nakon što je Bijela kuća u ponedjeljak rekla da Rusija trpi više od 1200 žrtava dnevno u Ukrajini, nazvavši to "doista historijskim brojem poginulih i ranjenih vojnika u ovoj bitci".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Sjeverna Koreja priprema dvije vojne brigade za podršku Rusiji u ratu u Ukrajini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo