Ovaj legendarni recept, koji je nastao u vojničkim kuhinjama Jugoslovenske narodne armije, sada je dostupan i civilima, omogućujući svima da uživaju u okusu koji mnogi pamte kao nezaboravan.
Preporuka iskusnih kuhara JNA je da se grah ne miješa sve do trenutka kada se ne pripremi zaprška, što je ključno za postizanje autentičnog okusa koji ga čini posebnim.
Načine pripreme
Izabrani grah potopite u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da grah ne upije cijelu količinu, nego da ostane suh. Grah ostavite da se namače na hladnom mjestu između jednog i tri sata.
Nakon što se grah namoči, ocijedite vodu i stavite grah u odgovarajuću posudu. Prelijte ga hladnom vodom da potone i kuhajte 10-15 minuta. Nakon toga, ocijedite vodu i ponovo prelijte grah vrelom vodom. Dodajte polovinu sitno isjeckanog crnog luka i pustite da se sve krčka, uz povremeno dolivanje tople vode po potrebi.
U polovinu zagrijane masnoće, dodajte ostatak sitno isjeckanog crvenog luka i mrkvu isječenu na male kockice ili narendanu. Pržite sve zajedno dok ne porumeni.
Kada je grah napola skuhan, dodajte proprženi crveni luk i mrkvu, suhu papriku (koja je prethodno bila namočena dva sata u hladnoj vodi), te lovorov list.
Priprema zaprške
Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite dok ne porumeni. Kada brašno postane zlatno-smeđe, isključite vatru i odmah dodajte sitno isjeckani bijeli luk i papriku u prahu. Dobro izmiješajte sve sastojke.
Kada grah omekša, dodajte pripremljenu zapršku u jelo. Dobro promiješajte, kako bi se tijesto ravnomjerno rasporedilo, a grah ne bi stvarao grudvice. Kuhajte još 20 minuta uz stalno miješanje.
Na kraju, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršunov list, probajte i po potrebi posolite.
(Vijesti.ba)