Pizza je omiljena hrana mnogima širom svijeta. Međutim, često se smatra nezdravom, jer može biti bogata kalorijama, natrijumom i ugljenim hidratima.
Nutritivna vrijednost i sastojci pizze mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od vrste. Međutim, neke varijante mogu biti pretrpane nezdravim sastojcima, kao što su često zamrznute pizze.
Često osnovna hrana studenata i zauzetih porodica, zamrznute pizze su popularan izbor za mnoge ljude. Iako postoje izuzeci, većina je bogata kalorijama, šećerom i natrijumom. Obično su visoko prerađene i sadrže vještačke konzervanse, dodati šećer i nezdrave masti. Izborom nadjeva poput kobasica, ekstra sira i drugih visokokaloričnih sastojaka možete povećati kalorijski sadržaj, dok varijante poput „francuske lepine“ i punjene kore mogu dodati još više.
Također, kao i zamrznute pizze, pizze iz pizzerija mogu se razlikovati u sastojcima i metodama pripreme. Iako nutritivne vrijednosti pizza iz pizzerija nisu uvijek navedene, neke pizzerije čine nutritivne informacije dostupnim potrošačima.
Svježe napravljene pizze često sadrže zdravije sastojke od više prerađenih onih koje se prodaju u prodavnicama i brzim restoranima. Većina pizzerija pravi tijesto od nule koristeći jednostavne sastojke kao što su maslinovo ulje i pšenično brašno. Zavisno od restorana, neki koriste domaće sosove bez dodatog šećera, svježe sireve i druge zdrave prelive.
Međutim, bez obzira da li birate zamrznutu ili svježu pizzu, prekomjerno dodavanje nadjeva može učiniti pizzu nezdravom, pa budite oprezni prilikom izbora kada jedete van kuće.
Pizza koja se prodaje u restoranima brze hrane i prodavnicama među nezdravijim je izborima. Obično je najbogatija kalorijama, nezdravim mastima, ugljenim hidratima i natrijumom.
Pored toga, pizze brze hrane obično sadrže više sastojaka nego svježe napravljene, uključujući monosodijum glutamat (MSG), vještačke boje i visokofruktozni kukuruzni sirup — što sve može negativno uticati na vaše zdravlje. Također su često pretrpane natrijumom, što ih čini lošim izborom za one koji su osjetljivi na so.
I, da li je pizza dobar izbor za vas?
Iako su određene vrste pizza nezdrave, druge, manje prerađene vrste mogu biti hranljive. Kao i sva hrana, više prerađene vrste pizza obično sadrže više nezdravih sastojaka nego one napravljene od nule. Zamrznute i pizze iz brze hrane mogu sadržati sastojke poput konzervansa, boja i nezdravih masti. Međutim, sve pizze, bez obzira na način pripreme, obično su napravljene od rafinisanog pšeničnog brašna. Ova vrsta brašna je siromašna vlaknima i, stoga, manje zasitna od brašna od cijelog zrna.
Jedenje proizvoda od rafinisanih žitarica — kao što su gotova jela poput pizze — povezano je sa povećanjem tjelesne težine.
Studija na 1.352 osobe je pokazala da su ljudi koji su dnevno konzumirali više od 70 grama gotovih proizvoda poput pizze imali veći obim struka od onih koji su unosili manje od 70 grama dnevno.
Većina vrsta pizza bogata je kalorijama i natrijumom, jer obično imaju sir, slane mesne proizvode i druge visokokalorične prelive. Pored toga, neke pizze sadrže dodat šećer u kori, određenim prelivima i sosovima.
Iako mnoge vrste pizza sadrže visok kalorijski sadržaj, masti i natrijum, one napravljene sa svježim, cjelovitim sastojcima mogu biti dobar izbor.
Tradicionalna pizza je relativno jednostavna hrana, napravljena sa brašnom, kvascem, vodom, soli, uljem, paradajz sosom i svježim sirom.
Prilikom pripreme domaće pizze, nutritivna vrijednost može se poboljšati dodavanjem povrća ili zdravih izvora proteina kao što je pečena piletina. Mnoge pizzerije nude koru od cijelog zrna i bezglutensku koru, kao i zdrave opcije za prelive, poput svježeg povrća ili začinskog bilja.
Kada pravite domaću pizzu ili kupujete pizzu, izaberite proizvode koji sadrže cjelovite sastojke. Pogledajte spisak sastojaka proizvoda i potrudite se da kupite samo one proizvode koji sadrže cjelovite sastojke. Izbjegavajte mješavine za koru ili unaprijed pripremljene pizze koje sadrže vještačke dodatke, prenosi Heatline.com.
(Vijesti.ba)