Paradajz je pun vitamina i minerala ključnih za zdravlje nerava i normalnu cirkulaciju.
Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promijeni.
Takođe je korisno znati da se kuhanjem paradajza povećava nivo likopena, koji je veoma zdrav, u poređenju sa sirovim paradajzom.
Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans.
Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.
Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi.
Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.
Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duhana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.
Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći.
Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.
Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.
Evropljani paradajz smatraju voćem. Dakle, iako se tradicionalno svrstava u povrće, paradjz je voće.
Greška u vezi s paradajzom u svijesti ostaje zato što se paradajz uzgaja kao i većina povrća i koristi se u kulinarstvu kao povrće.
(Vijesti.ba)