Ova baklava je jednostavna za pripremu, ali rezultat je spektakularan!
Sastojci
Za agdu
Za baklavu
Za premaz
Priprema
Priprema agde
1. U šerpu sipajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte uz miješanje oko 15 minuta.
2. Dodajte sok od limuna i kuhajte još 1 minutu.
3. Maknite sa vatre, umiješajte vanilin šećer, malo meda.
4. Ostavite sirup da se hladi na sobnoj temperaturi.
Slaganje baklave
1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
2. Maslac rastopite s uljem i ostavite sa strane.
3. Podmažite pleh maslacem.
4. Stavite 3 kore jednu na drugu, svaku lagano premazujući rastopljenim maslacem.
5. Ravnomjerno rasporedite dio mljevenih oraha pomiješanih s krušnim mrvicama.
6. Pokrijte s još 3 kore, svaku premazujući maslacem.
7. Rasporedite maline i pospite ih vanilin šećerom.
7. Nastavite slagati kore na isti način – svaka 3 sloja premažite maslacem i pospite orahe, dok ne potrošite sastojke.
8. Završite s nekoliko premazanih kora na vrhu.
9. Oštrim nožem izrežite baklavu na željene oblike (romboide ili kocke).
10. Prelijte preostalim maslacem.
Pečenje
Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Prelijte agdom
Isprobajte i uživajte u ovom modernom izdanju omiljenog kolača!
Neodoljiva kombinacija tradicionalnog i modernog
Baklava s malinama i orasima osvaja na prvi zalogaj – orašasti slojevi daju bogat okus, dok maline unose osvježavajuću notu koja savršeno balansira slatkoću. Ovaj desert idealan je za sve prilike, a posebno će oduševiti ljubitelje neobičnih slatkih kombinacija.
Probajte i javite dojmove!
(Vijesti.ba)