14.04.2025 / 12:06 Zanimljivosti - Čokoladna fantazija

Kad zagrizeš i stane vrijeme: Bečka torta!

Kad zagrizeš i stane vrijeme: Bečka torta!
Foto: Ilustracija
Bečka torta je pravi izbor za ljubitelje intenzivnog ukusa tamne čokolade.

Savršena tekstura ganaša, koji se hladi preko noći, čini ovu tortu idealnom i za filovanje i za dekoraciju.

Vrijeme pripreme: oko 60 minuta + hlađenje

Sastojci

Za koru:

  • 200 g omekšanog putera
  • 4 žumanca
  • 150 g tamne čokolade (72% kakaa), otopljene i prohlađene
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike brašna
  • 4 bjelanca

Za fil:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g tamne čokolade (72% kakaa)

Za dekoraciju:

  • 100 g tamne čokolade, narendane

Priprema

  1. Umutiti puter, žumanca i 50 g šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati otopljenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo.
  2. Bjelanca umutiti s preostalim šećerom u čvrst snijeg i pažljivo sjediniti sa smjesom.
  3. Sipati u pleh (24x34 cm) obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Kore će se blago podići pa slegnuti – to je sasvim normalno.
  4. Za ganaš: zagrijati vrhnje do vrenja (ne da provrije), skloniti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Po želji, ostaviti preko noći u frižideru pa umutiti sljedeći dan.
  5. Ohlađenu koru prerezati na pola i filovati. Na vrh narendati čokoladu.
  6. Po želji, koristiti okrugli kalup prečnika 22 cm.
  7. Ukrasite po vlastitom ukusu i uživajte u bogatom čokoladnom savršenstvu!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo