15.04.2025 / 09:28 Ljepota i Zdravlje - Igraju važnu ulogu

Ishrana u sezoni alergija: Šta pomaže, a šta može da pogorša simptome?

Ishrana u sezoni alergija: Šta pomaže, a šta može da pogorša simptome?
Foto: Arhiv

Sezona alergija mnogima donosi kihanje, suzne oči, svrab u grlu i nosu, ali ono što mnogi ne znaju jeste da određene namirnice mogu igrati važnu ulogu u ublažavanju ili pojačavanju tih simptoma.

Kako je za 24sata.hr pojasnila nutricionistkinja Adrijana Miletić Gospić iz Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu, pravilna ishrana može pomoći u jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa u tijelu koji dodatno pogoršavaju alergijske reakcije.

Hrana koja olakšava simptome alergija

Jedan od najvažnijih nutrijenata u borbi protiv alergija jeste vitamin C, koji djeluje kao prirodni antihistaminik. Hrana bogata ovim vitaminom, poput crvene paprike, peršuna, kivija i citrusnog voća, može doprinijeti smanjenju nivoa histamina u organizmu, čime se ublažavaju simptomi kao što su curenje nosa i suzenje očiju.

Luk je još jedna korisna namirnica jer sadrži kvercetin, moćan biljni antioksidans koji djeluje protivupalno i stabilizuje ćelijske membrane, sprečavajući oslobađanje histamina. Slično djeluje i ananas, zahvaljujući bromelainu, enzimu koji pomaže kod upala i otoka, naročito u disajnim putevima. Zeleni čaj, beli luk i kurkuma također se preporučuju zbog svojih protivupalnih svojstava.

Hrana koja može pogoršati simptome alergija

Međutim, nije sva hrana korisna u ovom periodu. Osobe koje su alergične na polen breze, na primer, mogu doživjeti takozvane unakrsne reakcije nakon konzumacije određenog voća, kao što su jabuke, breskve, šljive i lješnici. Ove namirnice sadrže proteine slične onima u polenu, pa ih organizam alergične osobe može prepoznati kao alergene. To može izazvati svrab usne duplje, oticanje jezika ili nelagodnost u grlu neposredno nakon jela.

Zato nutricionistkinja Miletić Gospić savjetuje osobama koje pate od alergija da prate reakcije svog tela na određene namirnice i da vode dnevnik ishrane tokom sezone alergija. Također preporučuje konzultaciju sa ljekarom ili nutricionistom kako bi se ishrana mogla individualno prilagoditi i dopuniti suplementima ako je potrebno.

Na kraju, važno je istaći da balansirana ishrana bogata antioksidansima, vlaknima, zdravim mastima i dovoljno tečnosti može doprinijeti boljoj otpornosti organizma, smanjenju upalnih procesa i lakšem podnošenju alergijske sezone.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo