Nakon prazničnih dana i prvomajskog roštilja, tijelo često pokazuje znakove zasićenja masnom i slanom hranom – nadutost, umor i usporenu probavu.
Stručnjaci savjetuju lagani detox koji ne uključuje agresivne dijete, već ciljano rasterećenje probavnog sistema.
Prvi dan nakon praznika započnite toplom vodom s limunom na prazan želudac. Tokom dana fokusirajte se na kuhano povrće, fermentirane namirnice poput kiselog kupusa ili kefira, i obilje vode s dodatkom mente ili krastavca.
Uključite čorbe od celera, tikvica i brokule, koje obiluju vlaknima i vodom, a izbjegavajte meso, mliječne proizvode i bijeli hljeb barem 48 sati.
Za međuobrok posegnite za smoothijem od špinata, limuna, jabuke i đumbira, koji djeluje protuupalno i podstiče rad jetre.
Umjesto rigoroznih dijeta, cilj je nježno podržati prirodne detoksikacijske procese organizma.
Ovaj detox ne mora stati na praznicima; uz pravilnu primjenu, može pomoći u gubitku neželjenih kilograma i održavanju ravnoteže u organizmu.
Već nakon tri dana primijetit ćete promjene u energiji, izgledu kože i općem osjećaju, a uz kontinuiranu primjenu, možete vidjeti dugoročne rezultate u gubitku kilograma i poboljšanju zdravlja.
(Vijesti.ba)