Sastojci
600 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
100 g putera
100 g šećera
1 kesica kvasca
1 jaje
50 ml mlake vode
1 kašičica soli
Za premaz
2 kašike hladnog mlijeka
1 žumance
Priprema
Zagrijte rernu na 220 stepeni. U toplom mlijeku otopite puter. U mlakoj vodi otopite kvasac. Pomiješajte brašno, šećer, so, jaje, smjesu s kvascem i puterom i mijesite mikserom dok ne dobijete glatko tijesto.
Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči.
Pleh obložite papirom za pečenje. Premijesite tijesto i podijelite na 12 kuglica. Oblikujte kifle i poređajte ih na pleh. Ostavite da narastu dok se rerna zagrijava. Premažite kifle mješavinom hladnog mlijeka i umućenog žumanca.
Pecite oko 15 minuta na 220 stepeni, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
(Vijesti.ba)