31.07.2025 / 21:00 Zanimljivosti - Ne bacajte koru

Otkriće ljeta: Evo kako iskoristiti koru lubenice umjesto da je bacite

Otkriće ljeta: Evo kako iskoristiti koru lubenice umjesto da je bacite
Foto: Arhiv
Kora lubenice, iako na prvi pogled neprivlačna, može obogatiti prehranu i smanjiti kuhinjski otpad.

Bogata je citrulinom, koji poboljšava cirkulaciju i zdravlje srca, a sadrži i vitamine, minerale i vlakna. Kora je niskokalorična i pomaže hidrataciji.

Za upotrebu, potrebno je skinuti zeleni sloj kore, a bijeli dio se može koristiti u raznim receptima. Dva popularna načina su:

Ukiseljena kora lubenice: Kora se kuha, a zatim se prelije otopinom od octa, šećera i začina. Nakon tjedan dana u hladnjaku, postaje hrskava i slatko-kisela.

Džem od kore lubenice: Kora se kuha s vodom, šećerom, limunom i vanilijom dok ne postane staklasta i slatka, savršena za palačinke ili tost.

Ukiseljena kora lubenice

Jedan od najpopularnijih načina upotrebe kore jest kiseljenje. Proces je sličan kiseljenju krastavaca, a rezultat je hrskava, slatko-kisela poslastica koja se odlično slaže sa sendvičima, salatama i mesnim jelima.

Sastojci:

1 kg bijelog dijela kore lubenice
500 ml alkoholnog octa
500 ml vode
400 g šećera
1 žlica soli

Začini po želji: 1 štapić cimeta, nekoliko klinčića, 1 kašičica papra u zrnu

Detaljna priprema:

Temeljito operite lubenicu. Ogulite tvrdi, vanjski zeleni sloj kore i bacite ga. Koristite samo bijeli dio.

Narežite bijeli dio kore na kockice željene veličine (obično oko 2 cm).

Stavite kockice u veliki lonac, prelijte ih vodom i dodajte kapiku soli. Pustite da prokuha i kuhajte 5-10 minuta, dok kora malo ne omekša, ali i dalje ostane hrskava. Ocijedite koru i isperite je pod hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja.

U drugom loncu pripremite otopinu za kiseljenje: pomiješajte sirće, vodu, šećer i začine. Zagrijavajte otopinu na srednje jakoj vatri uz miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Pustite da lagano vrije 5 minuta.

Prokuhanu i ocijeđenu koru lubenice složite u čiste, sterilizirane staklenke. Vruću otopinu za kiseljenje prelijte preko kore u staklenkama, pazeći da je sva kora potopljena.

Čvrsto zatvorite staklenke. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte u frižideru. Najbolje su nakon što odstoje barem sedam dana kako bi upile sve arome, piše Net.hr.

Džem od kore lubenice

Neutralna i čvrsta tekstura kore lubenice čini je savršenom bazom za džem. Upija arome začina i pretvara se u slatku, staklastu poslasticu idealnu za palačinke, tost ili kao dodatak sirevima.

Sastojci:

1 kg bijelog dijela kore lubenice
800 g šećera
1 limun (sok i korica)
1 štapić vanilije ili 1 vanilin šećer
200 ml vode

Detaljna priprema:

Temeljito operite lubenicu. Ogulite tanki vanjski, zeleni sloj kore i bacite ga. Koristite samo bijeli dio. Narežite bijeli dio na sitne kockice ili ga sameljite u stroju za meso kako biste dobili klasičnu teksturu džema.

Stavite pripremljenu koru u veći lonac, dodajte šećer i vodu. Ostavite da odstoji barem sat vremena kako bi kora pustila vlastiti sok. Stavite lonac na srednje jaku vatru. Kada smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje da ne zagori.

Nakon otprilike 40 minuta kuhanja, dodajte svježe iscijeđen sok i naribanu koricu limuna te štapić vanilije (ili vanilin šećer). Nastavite kuhati još 20-30 minuta, ili dok kockice kore ne postanu prozirne (staklaste), a sirup se ne zgusne.

Gustoću provjerite tako što ćete kapnuti malo džema na hladan tanjirić – ako se kap ne razlijeva, džem je gotov.

Izvadite štapić vanilije. Vrući džem pažljivo ulijte u čiste, sterilizirane staklenke.

Čvrsto ih zatvorite, okrenite naopako i ostavite da stoje 5-10 minuta kako bi se stvorio vakuum.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo