Njena kuharica How to Cook a Wolf, prvi put objavljena 1942. godine, nedavno je ponovo izdana, a u njoj Fisher otkriva neobičan pogled na pripremu jaja.
Prema njenom mišljenju, izraz "kuhati jaja" uopće nije tačan jer se jaja zapravo i ne kuhaju na način kako to ljudi uobičajeno rade. Objašnjava da, kada se jaje ubaci direktno u kipuću vodu, bjelance se trenutno skuha dok žumance ostaje sirovo, pa se ne postiže ravnomjerna termička obrada.
Kako bi se to izbjeglo, Fisher predlaže dva jednostavna postupka. Prvi je da jaje prije kuhanja prelijete hladnom vodom, a zatim ga spustite u kipuću. Na laganoj vatri ono će se skuhati jednako brzo kao i u kipućoj vodi, ali će, tvrdi ona, rezultat biti ravnomjernije kuhano jaje.
Drugi način podrazumijeva stavljanje jajeta u posudu s hladnom vodom koju treba brzo zagrijati. Čim voda proključa, jaje je gotovo i spremno za jelo. Nedostatak ovog postupka je što je ovako pripremljeno jaje nešto teže oguliti.
Ovim metodama jaje će ostati mekše, pa ih Fisher preporučuje svima koji ne vole tvrdo kuhana jaja. Njeni savjeti pokazuju da se iza naizgled jednostavne pripreme krije prava mala kulinarska nauka.
(Vijesti.ba)