16.09.2025 / 07:32 Zanimljivosti - Priprema zimnice

Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta

Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta
Foto: Ilustracija / Arhiv

Kada krene sezona pripreme zimnice, paprike su u mnogim domaćinstvima nezaobilazan izbor.

Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kiselih paprika u tegli, hrskave, osvježavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obroku, čak i tokom hladnih zimskih dana.

Potrebni sastojci

3 kg crvene paprike

100 g soli

3 kašičice šećera

3 l vode

1 l alkoholnog sirćeta

Bijeli luk po želji

Malo svježeg peršuna

Biber u zrnu

Priprema

Operite paprike i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cijele ili prepoloviti, prema želji.

U velikom loncu pomiješajte vodu, so i šećer dok se potpuno ne rastvore, zatim dodajte alkoholno sirće, to će biti vaša salamura.

U sterilizirane tegle slažite paprike. Po želji dodajte nekoliko čehni bijelog luka, malo peršuna i nekoliko zrna bibera za intenzivniji ukus.

Prelijte tegle pripremljenom salamuricom, vodeći računa da paprika bude potpuno prekrivena. Ako je potrebno, dolijte još malo vode.

Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu najmanje 2–3 sedmice prije konzumiranja. Tokom tog vremena, paprike će upiti sve ukuse i postati prava poslastica.

Savjeti za čuvanje

Redovno provjeravajte tegle tokom mariniranja. Ako primijetite da je nivo tečnosti pao, dodajte još salamure.

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste produžili svježinu i uživali u hrskavim, aromatičnim paprikama tokom cijele zime.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo