17.09.2025 / 13:25 Ljepota i Zdravlje - Korisni savjeti

Kako zamrznuti grožđe i uživati u njemu tokom cijele godine

Kako zamrznuti grožđe i uživati u njemu tokom cijele godine
Foto: Ilustracija
Sezona zrelog i aromatičnog grožđa sada je na vrhuncu. Njegove bobice su savršena užina kada nam je potrebna doza voća, malo osvježenja ili nešto slatko. Međutim, postavlja se pitanje kako sačuvati taj ukus i uživanje i onda kada grožđa više ne bude na pijacama i u prodavnicama.

Zamrzavanjem grožđa možete ga čuvati svježim i do godinu dana, ali nekako sumnjamo da ćete ga prije pojesti. 

Donosimo vam najbolje savjete o tome kako zamrznuti grožđe, kako ga odmrznuti i za šta ga koristiti.

Kako zamrznuti grožđe

Ako želite da sačuvate grožđe duže vrijeme, zamrzavanje je rješenje za vas, a evo najboljeg načina da to uradite:

  1.     Operite i osušite grožđe, odvojite bobice od peteljke.
  2.     Čisto grožđe stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
  3.     Ostavite u zamrzivaču 2-3 sata, ili dok se grožđe potpuno ne zamrzne.
  4.     Zamrznuto grožđe prebacite u kese za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.
  5.     Zamrznuto na ovaj način, grožđe može trajati i do godinu dana.
Kako odmrznuti grožđe

Jednom zamrznuto, pa odmrznuto, grožđe više neće biti tako hrskavo, a njegova kora neće zavodljivo pucati pod zubima. Ali će i dalje biti jednako ukusno, i moći ćete da ga koristite u raznim kolačima, smutijima, džemovima…, piše Miss7.

Najbolje je odmrznuti grožđe preko noći, pa kesicu zamrznutog grožđa (ili potrebnu količinu, ako u kesici ima više grožđa) ostavite u frižideru preko noći, u činiji. Sljedećeg dana dočekaće vas ukusno odmrznuto grožđe.

Kako koristiti zamrznuto grožđe

Kada je u pitanju upotreba zamrznutog grožđa, prva opcija, koja je također najlakša, najbrža i najjednostavnija, zapravo je i najbolja! A to je uživanje u grickanju zamrznutog grožđa. Ukusno je hladno, osvježavajuće, a njihov sok se postepeno oslobađa u ustima. Također ih možete ubaciti u maslinovo ulje i pržiti i koristiti za neka slana jela poput pečenog karfiola sa grožđem i feta sirom, možete ih dodati u neki jak mesni sok da biste dodali malo svježine i slatkoće, a možete ih tako zamrznute dodati u svoj omiljeni smuti…


(Vijesti.ba)

Izdvajamo