Sezona zrelog i aromatičnog grožđa sada je na vrhuncu. Njegove bobice su savršena užina kada nam je potrebna doza voća, malo osvježenja ili nešto slatko. Međutim, postavlja se pitanje kako sačuvati taj ukus i uživanje i onda kada grožđa više ne bude na pijacama i u prodavnicama.
Zamrzavanjem grožđa možete ga čuvati svježim i do godinu dana, ali nekako sumnjamo da ćete ga prije pojesti.
Donosimo vam najbolje savjete o tome kako zamrznuti grožđe, kako ga odmrznuti i za šta ga koristiti.
Kako zamrznuti grožđe
Ako želite da sačuvate grožđe duže vrijeme, zamrzavanje je rješenje za vas, a evo najboljeg načina da to uradite:
- Operite i osušite grožđe, odvojite bobice od peteljke.
- Čisto grožđe stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
- Ostavite u zamrzivaču 2-3 sata, ili dok se grožđe potpuno ne zamrzne.
- Zamrznuto grožđe prebacite u kese za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.
- Zamrznuto na ovaj način, grožđe može trajati i do godinu dana.
Kako odmrznuti grožđeJednom zamrznuto, pa odmrznuto, grožđe više neće biti tako hrskavo, a njegova kora neće zavodljivo pucati pod zubima. Ali će i dalje biti jednako ukusno, i moći ćete da ga koristite u raznim kolačima, smutijima, džemovima…, piše Miss7.
Najbolje je odmrznuti grožđe preko noći, pa kesicu zamrznutog grožđa (ili potrebnu količinu, ako u kesici ima više grožđa) ostavite u frižideru preko noći, u činiji. Sljedećeg dana dočekaće vas ukusno odmrznuto grožđe.
Kako koristiti zamrznuto grožđeKada je u pitanju upotreba zamrznutog grožđa, prva opcija, koja je također najlakša, najbrža i najjednostavnija, zapravo je i najbolja! A to je uživanje u grickanju zamrznutog grožđa. Ukusno je hladno, osvježavajuće, a njihov sok se postepeno oslobađa u ustima. Također ih možete ubaciti u maslinovo ulje i pržiti i koristiti za neka slana jela poput pečenog karfiola sa grožđem i feta sirom, možete ih dodati u neki jak mesni sok da biste dodali malo svježine i slatkoće, a možete ih tako zamrznute dodati u svoj omiljeni smuti…
(Vijesti.ba)