
Pileći paprikaš je dobro poznato, ukusno jelo koje je savršeno za bogat i ukusan ručak.
Priprema mu nije zahtjevna – koristi se nekoliko jednostavnih sastojaka, a najljepši ukus dobija kada se polako krčka.
Pileći paprikaš je odličan izbor za bogat ručak tokom jesenjih dana kada nam treba nešto fino, utješno i toplo nakon dugog radnog dana.
Pileći gulaš se najbolje slaže sa domaćim rezancima, njokama, palentom ili pire krompirom.
Sve što treba da uradite je da dodate svoju omiljenu sezonsku salatu i uživanje u ukusnom ručku može da počne.
Sastojci:
500 g piletine
2 glavice crnog luka
3 mrkve
0,25 korjena celera
2 kašike koncentrata paradajza
2 kašičice mljevene paprike
3 kašike pavlake
600 ml pilećeg bujona
listići svježeg peršuna
2 kašike suncokretovog ulja
so,
crni biber
Priprema:
Začinite piletinu, isječenu na komade, solju i biberom.
Zagrijte ulje u tavi i propržite meso sa svih strana.
Izvadite meso iz tiganja i u isto ulje dodajte sitno sjeckani luk. Pržite dok ne porumeni, zatim dodajte rendanu mrkvu i celer.
Pržite još kratko i dodajte dovoljno bujona da prekrije povrće.
Začinite paprikom, dodajte so i biber po ukusu, a zatim dodajte paradajz pire.
Dobro promiješajte pa dodajte meso i ostavite da se kuha oko sat vremena. Ako tečnost ispari, obavezno dodajte još da biste na kraju dobili bogat sos.
Pred kraj kuhanja izvadite meso i malo čorbe iz tiganja i pomiješajte ih sa pavlakom.
Preostalo povrće u tiganju sitno isjeckajte štapnim mikserom i dodajte smjesu sa pavlakom.
Dobro promiješajte, vratite meso, pospite svježim peršunom i poslužite toplo sa prilogom po vašem izboru.
(Vijesti.ba)