03.11.2025 / 15:34 Zanimljivosti - Pileći paprikaš

Prijedlog za jednostavan, a ukusan ručak od nekoliko sastojaka

Prijedlog za jednostavan, a ukusan ručak od nekoliko sastojaka
Ilustracija

Pileći paprikaš je dobro poznato, ukusno jelo koje je savršeno za bogat i ukusan ručak.

Priprema mu nije zahtjevna – koristi se nekoliko jednostavnih sastojaka, a najljepši ukus dobija kada se polako krčka.

Pileći paprikaš je odličan izbor za bogat ručak tokom jesenjih dana kada nam treba nešto fino, utješno i toplo nakon dugog radnog dana. 

Pileći gulaš se najbolje slaže sa domaćim rezancima, njokama, palentom ili pire krompirom.

Sve što treba da uradite je da dodate svoju omiljenu sezonsku salatu i uživanje u ukusnom ručku može da počne.

 

Sastojci:

 

500 g piletine

2 glavice crnog luka

3 mrkve

 

 

0,25 korjena celera

2 kašike koncentrata paradajza

2 kašičice mljevene paprike

3 kašike pavlake

600 ml pilećeg bujona

listići svježeg peršuna

2 kašike suncokretovog ulja

so,

crni biber

 

Priprema:

Začinite piletinu, isječenu na komade, solju i biberom.

Zagrijte ulje u tavi i propržite meso sa svih strana.

Izvadite meso iz tiganja i u isto ulje dodajte sitno sjeckani luk. Pržite dok ne porumeni, zatim dodajte rendanu mrkvu i celer.

Pržite još kratko i dodajte dovoljno bujona da prekrije povrće.

Začinite paprikom, dodajte so i biber po ukusu, a zatim dodajte paradajz pire.

Dobro promiješajte pa dodajte meso i ostavite da se kuha oko sat vremena. Ako tečnost ispari, obavezno dodajte još da biste na kraju dobili bogat sos.

Pred kraj kuhanja izvadite meso i malo čorbe iz tiganja i pomiješajte ih sa pavlakom.

Preostalo povrće u tiganju sitno isjeckajte štapnim mikserom i dodajte smjesu sa pavlakom.

Dobro promiješajte, vratite meso, pospite svježim peršunom i poslužite toplo sa prilogom po vašem izboru.

 

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo