23.11.2025 / 14:29 BiH - Video

Zimska idila na olimpijskoj Bjelašnici: Sankanje i posljednje pripreme za sezonu

Zimska idila na olimpijskoj Bjelašnici: Sankanje i posljednje pripreme za sezonu
Foto: Vijesti.ba

Na Bjelašnici je danas vladala prava zimska idila. Iako je magla prekrivala dio planine, oko 40 centimetara svježeg snijega bilo je dovoljno da oživi staze i donese onaj prepoznatljivi osjećaj zimskog ambijenta.

Temperatura se spustila na -1 stepen Celzijus, a brojni posjetioci — posebno djeca i sankaši — iskoristili su pravi bijeli pokrivač za uživanje na snijegu.

Uz prve ozbiljne snježne padavine, Bjelašnica je ponovo oživjela i pokazala zašto je jedno od omiljenih zimskih odredišta u BiH.

Dok se najmlađi već raduju sankama i grudvanju, a ekipe ZOI’84 privode kraju završne pripreme, postaje jasno da nova sezona stiže brzo i da će planina uskoro ponovo biti puna skijaša i bordera.

Sve ukazuje na to da Bjelašnicu očekuje dinamičan i sadržajan početak zime.

Dok su posjetioci Bjelašnice danas uživali u sankanju i igrama na snijegu, na drugim dijelovima planine ekipe zadužene za pripremu sezone privodile su kraju završne radove uoči otvaranja skijališta.

Atmosfera kombinacije zimskih radosti i intenzivnih priprema jasno najavljuje da je sezona “pred vratima”.

Saopćenje ZOI-ja

“KJP ZOI’84 OCS d.o.o. Sarajevo u proteklom periodu provodi intenzivne aktivnosti na pripremi skijališta Bjelašnica za predstojeću zimsku sezonu. Radovi se odvijaju prema planu, s fokusom na sigurnost korisnika, stabilnost podloge i punu funkcionalnost svih sistema.”

Žičare i liftovi su spremni za rad.

Sve žičare i liftovi su pravovremeno servisirani, pregledani i tehnički pripremljeni u skladu s propisima i internim procedurama sigurnosti.

Na trasama su postavljene zaštitne mreže, madraci, vizuelne oznake i kompletna signalizacija, kao i oprema za bezbjedan ulaz, izlaz i kretanje korisnika.

Priprema skijaških staza i zaštitne opreme

Sve staze su tokom predsezone pokosene, očišćene i pregledane, čime je uklonjena vegetacija i smanjen gubitak snijega u toplijim periodima.

Postavljene su zaštitne mreže, strunjače, oznake prelaza i trasa, uz jasno označene zone opreza i tehnički zahtjevnije dionice.

Mašine za uređenje staza su spremne.

Sva mehanizacija za uređenje staza je servisirana, testirana i stavljena u funkciju, uključujući gusjeničare i opremu za fino tabanje i nivelaciju snježnog pokrivača. Vozila za tehničku podršku i transport posada su raspoređena po sektorima.

Sistem osnježavanja je testiran i funkcionalan.

Kompletan sistem osnježavanja je testiran pod pritiskom i spreman za rad, uključujući pumpne sisteme, vodnu mrežu, topove i automatsku kontrolu. Akumulacije su pune.

Proizvodnja snijega će biti fokusirana na dijelove staza gdje je potrebno dodatno ojačati bazu i akumulirati rezerve snijega.



Plan aktivnosti za naredne dane


Na skijalištu je palo oko 40 cm prirodnog snijega koji se trenutno tretira mašinama sa gusjenicama radi:

gazanja i hlađenja podloge

istiskivanja preostale vode ispod snijega

formiranja kompaktne baze za sezonu


Nakon pada temperatura snježni pokrivač će se zatvoriti i stabilizirati.

U sjenovitim i zaklonjenim dijelovima će se proizvoditi suhi, tehnički snijeg i skladištiti u hrpe radi formiranja zaliha za finalno uređivanje staza.

Utjecaj vremenskih prilika

27.11.2025 – 29.11.2025. očekuju se južni vjetar i kiša. Zahvaljujući pripremljenoj podlozi i kompaktiranom snježnom sloju, očekuje se minimalan negativan utjecaj na staze.

Od 29.11.2025. očekuje se zahlađenje.

Ovaj period je planiran za finalizaciju rada na stazama, nakon čega će skijalište biti pripremljeno za puštanje u rad. O zvaničnom datumu otvaranja javnost će biti blagovremeno obaviještena.

"U pripremama učestvuje oko 70 uposlenika Ski centra, raspoređenih po sektorima staza, transporta, osnježavanja, mašina, sigurnosti i operacija.

Svi timovi su i tokom predsezone radili intenzivno kako bi uslovi za otvaranje bili ispunjeni na najvišem nivou.

Sada ulazimo u završnu fazu, s ciljem da skijalište otvorimo sigurno, kvalitetno i u skladu s najboljim standardima skijaške industrije.”


(Vijesti.ba)

Izdvajamo