10.12.2025 / 11:33 Zanimljivosti - Nacionalni specijalitet

Košari, pikantno egipatsko jelo, osvojilo priznanje UNESCO-a

Košari, pikantno egipatsko jelo, osvojilo priznanje UNESCO-a
Foto: X

Košari (Koshary) - začinjeno jelo od leće, riže i tjestenine dostupno na bezbroj egipatskih uličnih štandova – dobilo je u srijedu priznanje kao kulturno blago od strane UN-ove agencije, dok Kairo pokreće širu kampanju za promociju svog kulturnog i historijskog identiteta u inostranstvu.

Egipat je nominirao košari za UNESCO-ov popis "Nematerijalne kulturne baštine" nešto više od mjesec dana nakon otvaranja svog prostranog novog muzeja antikviteta – još jednog poteza kojim zvaničnici žele istaknuti bogatu historiju zemlje i privući više turista.

Jedna popularna legenda tvrdi da košari potječe iz sjeverne Indije i da su ga u Egipat donijeli vojnici tokom britanske okupacije. No, porijeklo ovog jela zapravo se može pratiti kroz daleku, hiljadugodišnju liniju migracija, trgovine i osvajanja, rekla je istraživačica hrane i arheobotaničarka Hala Barakat.

Leća je stigla iz "Plodnog polumjeseca" prije više od 5.800 godina, a riža je uvedena iz Istočne Azije. Paradajz i ljute papričice donijete su iz Amerike stoljećima kasnije, dok su tjestenina i rezanci dodani u modernije vrijeme.

- Ovi sastojci su se spojili tokom hiljada godina - rekla je Barakat.

- Ime možda potječe iz Indije, ali egipatsko jelo ima svoj oblik – koji se čak razlikuje od Aleksandrije do Asuana - dodala je.

Egipatska nominacija naglašava ovu raznolikost, ističući činjenicu da se na obali koristi žuta leća, dok se u Kairu i Gornjem Egiptu koristi crna leća. Neka domaćinstva dodaju kuhana jaja, dok je na Sinaju uobičajeno slično jelo zvano ma'dous.

Sve ove varijacije povezuje "poseban okus koji daju začini poput sirćeta, bijelog luka i ljutog sosa, koji se dodaju prema vlastitim preferencijama", navodi se u nominaciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo