
Više od tri četvrtine svjetske populacije ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina, prema novom pregledu studija Univerziteta East Anglia, Univerziteta Southampton i Holland & Barretta.
Zajednički pregled ističe da 76 posto ljudi u svijetu ne dostiže preporučeni unos EPA i DHA, što otkriva značajan globalni javnozdravstveni problem.
Istraživači naglašavaju ključnu ulogu EPA i DHA u svim fazama života te ističu da se potrebe često ne mogu zadovoljiti samo hranom. Pregled poziva na jasnije globalne smjernice i lakši pristup održivim izvorima omega-3 masnih kiselina.
Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama ili dodaci prehrani mogli bi pomoći većem broju ljudi da ostvare zdravstvene dobrobiti povezane s višim unosom. Nadamo se da će ovaj rad pomoći nutricionistima, kliničarima, prehrambenoj i industriji dodataka prehrani, kreatorima politika i potrošačima, kaže prof. Anne Marie Minihane sa Škole medicinskih nauka Univerziteta East Anglia.
Zašto su EPA i DHA važne?
- Zdravstvene koristi dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, posebice eikosapentaenoične (EPA) i dokosaheksaenoične (DHA), previše su važne da bi se ignorisale. Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravlju, pa je osiguravanje dostatnog unosa, bilo prehranom, bilo uz podršku dodataka, bitno u svim životnim fazama. Suplementacija je često potrebna kako bi se postigle preporučene količine, pogotovo u trudnoći i kod osoba s niskim unosom ribe - navodi dr. Abbie Cawood, gostujuća istraživačica na Univerzitetu Southampton.
Omega-3 smanjuje rizik prijevremenog poroda i podupire razvoj vida i mozga u dojenčadi, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i funkciju imunosnog sistema. Također se povezuje sa smanjenim rizikom od depresije i kognitivnog propadanja, uključujući Alzheimerovu bolest, prenosi Živim.hr.
Koliko nam omega-3 masnih kiselina treba?
Pregled ističe da se preporuke o unosu omega-3 masnih kiselina razlikuju od zemlje do zemlje, što stvara veliku zbrku širom svijeta te potvrđuje važnost dosljednih smjernica temeljenih na dokazima. Najčešći preporučeni unos za odrasle je 250 mg kombiniranog EPA i DHA dnevno, uz dodatnih 100 do 200 mg DHA za trudnice. Ove se količine mogu postići povećanim unosom masne ribe, poput lososa ili skuše ili, prema potrebi, suplementacijom.
Ovo je prvo globalno istraživanje nacionalnih i međunarodnih preporuka o unosu omega-3 masnih kiselina u svim fazama života za općenito zdrave osobe.
(Vijesti.ba)