7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

02.01.2020 / 20:00 Politika - VM BIH

Komisija o imenovanju: Božović kao prednost ističe znanje i iskustvo

Komisija o imenovanju: Božović kao prednost ističe znanje i iskustvo
Foto: Vijesti.ba

Sutra će u Sarajevu biti održana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini BiH.

Članovi Komisije trebali bi razmotriti podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mlađena Božovića.

Ostale ministre imenovao je Predstavnički dom PSBiH 23. decembra, ali budući da prije imenovanja slijedi saslušanje u nadležnoj komisiji to nije bilo moguće učiniti za Božovića jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije do tog datuma završila provjere tog kandidata.

Službenici SIPA-e završili su provjere za Mlađena Božovića, kandidata Demokratskog narodnog saveza (DNS) za budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH na dan imenovanja ostalih ministara i zamjenika ministara u državnoj vladi.

Njegovo imenovanje trebao bi nakon saslušanja u Komisiji, što je zakazano za 3. januara, potvrditi i Predstavnički dom PSBiH na nekoj o narednih sjednica. Nakon imenovanja Božovića preostat će imenovanje još zamjenika ministra sigurnosti, kako bi cjelokupan posao oko imenovanja bio okončan.

Božović je ranije u izjavi za Vijesti.ba rekao da će se potruditi da opravda ukazano povjerenje.

Tada je istakao i da ga kandidatura na ministarsku funkciju nije iznenadila, imajući u vidu njegovo iskustvo i znanje, budući da se više od 11 godina bavi oblašču ljudskih prava i izbjeglica. Podsjetimo, ranije je obnašao funkciju direktora Fonda za povratak BiH.

"Nema opštine u RS i FBiH koju nisam obišao, te sam upoznat sa problemima izbjeglih i raseljenih lica, što je u nadležnosti Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH. Bilo je raznih pritisaka na mene, udara, čak i optužbi, ali sam iz te borbe izašao čist. Svijetlog obraza mogu reći da ću se potruditi da unaprjeđujemo sve ono što je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na dobrobit svih građana kako RS, tako i BiH", istakao je Božović u razgovoru za naš portal.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo