24°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 09:41 BiH - Nastupna posjeta

Turković i Sattler o evropskom putu BiH

Turković i Sattler o evropskom putu BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je jučer u nastupnu posjetu šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera.

Ministrica Turković je na početku sastanka izrazila zahvalnost Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini za svu pomoć i podršku u procesu EU integracija i generalno reformskim procesima u BiH. Ujedno je izrazila nadu da će aktualno hrvatsko i predstojeće njemačko predsjedanje EU, zemalja koje snažno potiču europski put BiH, BiH iskoristiti za dobivanje pozitivnog mišljenja o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji.

Ambasador Sattler je istaknuo da i u Briselu postoji naklonost kada je europski put BiH u pitanju, te se usuglasio s ministricom da je neophodno iskoristiti pozitivan momentum i uraditi sve kako bi BiH ostvarila napredak na tom putu. To prije svega podrazumijeva ulaganje kontinuiranih napora, osobito u pogledu provedbe 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, s fokusom na područja demokracije i funkcionalnosti države, reformu javne uprave, vladavinu prava i Izborni zakon BiH.

Ministrica Turković je istaknula da za članstvo u Europskoj uniji postoji opći koncenzus u BiH te da je to najvažniji vanjskopolitički cilj. Sugovornici su bili saglasni u ocjeni da će za postizanje biti neophodno mnogo napora i razumijevanja, ali da će u konačnici BiH i svi njeni građani biti na dobitku.

Na sastanku je razgovarano i o jačanju regionalne suradnje, te drugim aktualnim političkim temama u BiH, regiji i svijetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo