14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 15:42 Politika - Sastanak s Danielssonom

Košarac u Briselu: Intenzivirati saradnju sa institucijama EU

Košarac u Briselu: Intenzivirati saradnju sa institucijama EU
Foto: Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielssonom.

Ministar Košarac rekao je da je za prvu zvaničnu inostranu posjetu odabrao Brisel jer smatra da saradnja sa institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Savjeta ministara BiH da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.  

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA Sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.

Sagovornici su konstatovali da u provođenju CEFTA Sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi sa nepoštovanjem standarda CEFTA-e. Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova, koji bi povećao efikasnost postojećeg rješavanja CEFTA sporova. Ministar Košarac rekao je da će zaključivanje pomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFA-om.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanjem ''mini Šengena''. U tom kontekstu, generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielsen ocijenio je da je pomenuta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uslovom da dobije podršku svih zemalja Zapadnog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama, te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU.

Ministar Košarac informisao je generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske. Naglasio je da u BiH postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti da je pomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.  

Predstavnici Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugerišu nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu uticaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi sa izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielsen najavio je da će ovo pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo