10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

31.01.2020 / 11:35 Kultura - Knjiga.ba

'Bukača' Martine Mlinarević najtraženija u januaru

'Bukača' Martine Mlinarević najtraženija u januaru
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Početak godine u najvećoj online knjižari u BiH Knjiga.ba obilježila je Martina Mlinarević sa novom knjigom slikovitog naziva "Bukača".

"Bukača" je do kosti iskren zapis o snazi ljubavi, ali i ličnoj snazi Martine Mlinarević koja ne odustaje i kada najbliži iznevjere. Doći će ta knjiga do svih koji su voljeli Huzur, a ako ima onih koji za Martinu ne znaju, onda će i takve pronaći. Ipak, mnogo je važnije da stigne do djevojčica kojima je posvećena i da im bude nauk za budućnost, a valjda stigne i do onoga kojem je adresirana, jer imao ju je zašto roditi, navodi se u saopćenju knjižare Knjiga.ba.

"Top-lista" najtraženijih naslova u Knjižari.ba za januar jeste: "Bukača", "Moji roditelji: Uvod", "Da vam Minka nešto kaže", "PTSP Spomenar", "Herkul", "Sretna žena", "Koraci" (Frenkie), "Tamo neko leži", "Sufara sa DVD-m" te "Dnevnik Ane Frank".

Iz te knjižare još preporučuju knjigu "Herkul" Miljenka Jergovića, ubojitu i opominjuću satiru protiv svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma. To je knjiga koja je i mračna i smiješna, knjiga iz koje nam iskače nevoljna budućnost svijeta. "Herkul" je kratak roman o opasnosti svakog fanatizma i laganog baratanja velikim riječima, opomena za nas ovdašnje. Roman nad kojim ćemo plakati, smijati se i užasavati, istovremeno.

Tu je i djelo "Tamo neko leži" Nure Bazdulj-Hubijar. Mjesec je maj, 1997. godine i čovjek po imenu Isak Maestro pojavljuje se na recepciji staračkog doma u Travniku u želji da posjeti svoga oca, kojeg, kako kaže, nikada nije imao priliku upoznati, jer su ih kobne godine II svjetskog rata bacile na različite strane svijeta. Pred očima dežurnog doktora i medicinskog osoblja događa se prvi susret između oca i sina nakon više od pet decenija razdvojenosti, sve dok stari Daniel Maestro ne prekine tu sentimentalnu atmosferu rečenicom koja će sve prisutne ostaviti u zaprepaštenju: čovjek koji mu je došao u posjetu nije i ne može biti njegov sin, zato što je njegov jedinac Isak poginuo u Izraelu 1970. godine.

Početak romana "Tamo neko leži" Nure Bazdulj-Hubijar obećava izrazito napetu i duboko emocionalnu priču o ljudima koje je historija primorala da žrtvuju veze sa svojim bližnjima i izgube sami sebe spašavajući se od smrti.

Sa takvim pitanjima stoje jedan drugome beskrajno blizu i istovremeno beskrajno daleko, Daniel Maestro, otac koji to nije bio i Isak Maestro, sin koji to ne može biti, a jedino što djeluje nadrealnije od samog zapleta te priče jeste činjenica da je bazirana na stvarnim događajima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo