6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

06.02.2020 / 20:00 Regija - Žanić i Zajović za Vijesti.ba

Veličanje genocida u Srbiji: Vučićev dupli kolosijek

Veličanje genocida u Srbiji: Vučićev dupli kolosijek
Foto: Vijesti.ba

Negiranju srebreničkog genocida nije mjesto u državnim institucijama Srbije, poručuje izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Ivana Žanić.

Upravo su se aktivisti FHP-a sinoć našli na meti fizičkog napada članova i simpatizera Srpske radikalne stranke (SRS), uoči promocije knjige lidera SRS-a i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Uz grubo vrijeđanje i psovke, radikali su iz sale beogradske Opštine Stari Grad izbacili šest aktivista FHP-a (među kojima i osnivačicu Natašu Kandić), Inicijative mladih za ljudska prava i Foruma ZFD-a, koji se bave suočavanjem s prošlošću.

Ovi nevladini aktivisti na promociju Šešeljeve trotomne knjige "U Srebrenici nije bilo genocida" došli su s namjerom da prisutnima podijele dosijee FHP-a o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini, kako bi se čula i druga strana priče.

Žanić: Nastavljen narativ 90-tih koji je i doveo do genocida

- Željeli smo se suprotstaviti narativu koji negira činjenice utvrđene u Haškom tribunalu, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid - kaže Žanić na početku razgovora za Vijesti.ba.

Naglašava da se njegovanjem i podržavanjem kulture poricanja i negiranja činjenica, koje su utvrđene u više presuda Haškog tribunala, u Srbiji samo nastavlja narativ 90-tih koji je i doveo do genocida i brojnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon što su izbačeni iz sale, Žanić je na svom Twitter profilu navela da su im radikali poručili kako je taj događaj zatvoren za javnost, iako je prethodno potpredsjednica SRS-a Vjerica Radeta na Twitteru podijelila javni poziv na promociju Šešeljeve knjige. Jedan od tweetova izvršne direktorice FHP-a bio je i da je Srbija sigurna kuća za ratne zločince.

- Politički odgovorno društvo mora da prizna počinjene ratne zločine, da izrazi saosjećanje sa patnjama žrtava, odgovorne kazni, a žrtvama isplati naknadu štete - govori nam Žanić.

Međutim, navodi, očigledno je da, iako je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije prošlo skoro 30 godina, u Srbiji i dalje nema volje da se zločini iz prošlosti riješe.

- Tako je bilo i prije 15 godina, tako je i danas. Nažalost, nijedna vlast u Srbiji nije bila dovoljno odgovorna da na sebe preuzme obavezu suočavanja s nasilnom prošlošću. S obzirom na događaje iz prethodnog perioda, izvjesno je da će se takva politika nastaviti i u budućnosti - ocjenjuje Žanić.

Državni vrh Srbije vjerovatno će opet ostati nijem na još jedno Šešeljevo veličanje genocida. Međutim, upravo taj isti državni vrh, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, priča priče da je suživot Srba i Bošnjaka od suštinske važnosti. No, nisu li veličanje genocida s jedne, i priča o suživotu s druge strane dijametralno suprotni?

- Upravo tako. Ne možemo razmišljati o zajedničkoj budućnosti, miru i toleranciji ukoliko nismo razriješili probleme iz prošlosti. Problemi nastali prije skoro 30 godina i dalje su kamen spoticanja danas između zemalja u regionu - naglašava Žanić.

Prema njenim riječima, obaveza Srbije jeste da poštuje presude međunarodnih sudova. Međutim, negiranje genocida u Srbiji nije krivično djelo.

- Prije nekoliko godina izmijenjen je Krivični zakonik Srbije gdje je negiranje genocida - koji je utvrđen u presudama u Srbiji ili presudama Međunarodnog krivičnog suda - zabranjeno. Ali, zakonodavac je vrlo tendenciozno izostavio zabranu negiranja genocida koji je utvrđen u presudama Haškog tribunala (Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju) i time dao legitimitet Šešelju i predstavnicima vlasti da mogu nesmetano i nekažnjeno da negiraju postojanje srebreničkog genocida - poručila je Žanić.

Kontinuitet politike režima Aleksandra Vučića

Aktivistkinja i osnivačica “Žena u crnom” Staša Zajović smatra da je sinoćnje nasilničko ponašanje Šešeljevih radikala “kontinuitet politike režima Aleksandra Vučića”.

Radi se o, kako je navela, jednom potpuno kontrolisanom sistematskom nasilju koje se provodi isključivo po nalogu režima.

- Znamo da se ove godine obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Stoga će režim angažovati ogroman broj huligana, fašista i neonacista koji će, s jedne strane da nas napadaju i nekažnjivo šire gnusne laži o Srebrenici, genocidu i o odgovornosti Srbije, a s druge će strane Vučić govoriti o evropskim vrijednostima - kazala nam je Zajović.

Naglasivši da nijedna promocija knjiga haških optuženika ne prođe bez prisustva najviših predstavnika srbijanskog režima, Zajović nam se požalila i da je meta neprekidnih napada osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kojeg je nazvala huliganom, klovnom, cirkusantom i putujućim fašistom.

- Pa, da li Vojislav Šešelj može o bilo čemu drugome da priča osim da slavi ratne zločine, ruga se žrtvama i nama - zapitala se Zajović.

Izostanak reakcije državnog vrha Srbije na Šešeljevo ponašanje, dodaje, pokazuje da Vučić nastavlja igrati dvostruku igru.

- Dupli Vučićev kolosijek - jedan je prema evropskim institucijama, da bi izvukao pare i nastavio ostvarivati svoje profiterske interese, a drugi da održi kontinuitet politike mržnje i negiranja odgovornosti za zločine Srbije. Nije to više ni negiranje, već potpuno poništavanje i brisanje bilo kakve odgovornosti. On u stilu stabilokrate proizvodi požare, a potom ih onda sam gasi. Nema te tačke u kojoj on ne narušava stabilnost - zaključuje Zajović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo