7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

25.02.2020 / 12:19 BiH - Mostar

Inspektor Salkić sutra stiže na Uborak

Inspektor Salkić sutra stiže na Uborak
Foto: Fena / Vijesti.ba
U prostorijama JP Deponija na Uborku sutra će se održati sastanak glavnog urbanističko-ekološkog inspektora Ejuba Salkića, postupajuće inspektorice Alme Kereš, direktora JP Deponija Abdurahmana Bećirovića i predstavnika UG "Jer nas se tiče".

- Očekujemo odluku inspektora o obustavi gradnje nove jame za deponiju na Uborku, te o hitnom zatvaranju postojeće deponije. U protivnom, bit ćemo primorani sami spriječiti dalje širenje i odlaganje na deponiju na Uborku. Deponija je prekršila i vremenske i količinske norme, ne smije se i neće dopustiti rad mimo zakona, za račun profita, a po cijenu ljudskih života, rekao je predsjednik UG Omer Hujdur.

Aktivisti i građani koji vrijeme provode u blizini Uborka kažu nam kako je najava dolaska inspektora dovela do mobilizacije u JP Deponija.

“Saznavši za sutrašnji sastanak i dolazak inspektora Salkića, na deponiji se danas pokušava sakriti višemjesečni nerad. Svjedoci smo akcije skupljanja i paljenja raznesenog otada u krugu JP Deponija, a nanesen je i novi sloj zemlje. Na razne načine se pokušavaju ukloniti dokazi o stvarnom, užasnom, stanju na deponiji. Međutim, građani su svjesni štete koju deponija nanosi, a sigurni smo da je toga svjestan i inspektor od kojeg, u skladu sa njegovim ovlastima, očekujemo djelovanje u korist svih građana”, poručeno je na stranici Udruženja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo