8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.02.2020 / 12:34 Svijet - Sprečavanje širenja virusa

Spaljeno 55 tona medicinskog otpada iz bolnica u Hubeiju

Spaljeno 55 tona medicinskog otpada iz bolnica u Hubeiju
Foto: Xinhua / Vijesti.ba
Medicinski otpad iz bolnica koje hospitaliziraju oboljele u epidemiji novog koronavirusa u najteže pogođenoj pokrajini Hubei spaljen je u pećima od cigle u okviru napora na sprečavanju širenja virusa.

Kompanija za proizvodnju cementa Huaxin u oblasti Yangxin saopćila je da joj je dostavljeno 55 tona medicinskog otpada iz bolnica koje se bore protiv epidemije u Hubeiju. Medicinski otpad eventualno će biti pretvoren u cement nakon procesa sagorijevanja.

Kineske zdravstvene službe saopćile su u utorak da su primile izvještaj o 508 potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom i 71 smrtni slučaj u ponedjeljak iz 31 regije u pokrajini, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao na 77.658 a broj preminulih sada iznosi 2.663 osobe.

Pokrajina Hubei, epicentar epidemije koronavirusa, izvijestila je o 499 novih potvrđenih slučajeva zaraze i 68 novih smrtnih slučajeva u ponedjeljak, saopćila je danas pokrajinska zdravstvena komisija.

Kineski dnevni broj novih potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 izvan pokrajine Hubei u ponedjeljak je opao na devet, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

U ponedjeljak je 2.589 ljudi napustilo bolnice nakon oporavka, navodi komisija u svom dnevnom izvještaju. Ukupno  27.323 pacijenata zaraženih koronavirusom otpušteno je iz bolnica nakon oporavka do kraja ponedjeljka, saopćile su kineske vlasti u utorak, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo