12°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 16:01 Svijet - Evropski zvaničnik

Borrell: EU se zalaže za snažno i pluralističko civilno društvo

Borrell: EU se zalaže za snažno i pluralističko civilno društvo
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Na svjetski Dan nevladinih organizacija (NVO), koji se obilježava 27. februara, Evropska unija (EU) pozdravlja temeljni doprinos organizacija civilnog društva u promociji ljudskih prava, dobrog upravljanja, demokratije i vladavine prava.

U izjavi tim povodom visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije  Josep Borrell ističe kako su nevladine organizacije ključni partneri za uspješnu provedbu Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

- Svjedoci smo nezapamćenih napada na civilno društvo u mnogim zemljama, bilo kroz restriktivno zakonodavstvo o finansiranju izvana, ograničenja kod registracije ili udruživanja organizacija civilnog društva ili kroz zakone o zabrani okupljanja, zakone o zabrani izražavanja, zakone koji kriminaliziraju neslaganje i izražavanje na internetu, blokiranje pristupa web stranicama i društvenim mrežama, a u nekim slučajevima i nasilne napade i uznemiravanja - navodi Borrell, potcrtavajući da taj trend treba zaustaviti.

Nadalje, ističe da je EU posvećena zaštiti i osnaživanju građanskih aktera, uključujući aktiviste za ljudska prava te promociji prostora za civilno društvo.

- Nastavit ćemo se susretati s aktivistima za ljudskih prava, pratiti suđenja koja se vode protiv njih, posjećivati ​​ih u pritvoru i raditi na njihovim slučajevima s vladama. Evropska unija također podržava ključne međunarodne aktere, poput specijalnih izvjestilaca UN-a o aktivistima za ljudska prava, slobodu udruživanja i slobodu izražavanja - navodi se u izjavi.

Kako se nadalje navodi, EU je najveći donator civilnom društvu u svijetu, a evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) je jedan od najvećih instrumenata EU, namijenjen podršci civilnom društvu.

- U potvrdu njegove važnosti, Evropska komisija je predložila da se zadrži iznos finansiranja u narednom finansijskom okviru na istom visokom nivou, sa 1,5 milijardi eura za 2021-2027. godinu. Ovaj instrument olakšava direktnu saradnju s izoliranim ili marginaliziranim akterima civilnog društva, uključujući dodjelu direktnih grantova onima koji djeluju u posebno teškim uslovima ljudskih prava i demokratije. Od 2005. godine, EU je podržala više od 30.000 aktivista u oblasti ljudskih prava - precizira Borrell.

Također, Borrell u izjavi navodi kako se EU danas i svaki dan zalaže za snažno i pluralističko civilno društvo.

- Nastavit ćemo promovirati sigurno i pozitivno okruženje u kojem civilno društvo može djelovati bezbjedno i nesmetano - poručio je Borrell, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo