15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 16:11 BiH - Predstavnik OSCE-a

Desir osudio Dodikov istup protiv portala Klix.ba

Desir osudio Dodikov istup protiv portala Klix.ba
Foto: Vijesti.ba

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir osudio je jučerašnji komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloarad Dodika protiv portala Klix.ba, koji je nazvao neprijateljskim medijem za Republiku Srpsku.

Desir objavi na svom Twitter profilu navodi da su takve optužbe neprihvatljive i mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti novinara.

Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske, u srijedu u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix.ba nazvao "neprijateljskim medijem" za Republiku Srpsku. 

Udruženja novinara su reagovali i osudila danas istup člana Predsjedništva BiH.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da 'prestane s nasiljem nad medijima, te svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi sa demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu'.

- Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, posebno u entitetu Republika Srpska - navodi se.     

Javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao "neprijatelja" postao je, na žalost, još jedan učestali vid pritiska na medije u BiH, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara BiH podsjeća da je Dodik svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog svog izvještavanja sa skupa "Pravda za Davida".

- Ponovo upozoravamo da ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije - stoji u saopćenju Društva novinara BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo