22°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 16:23 BiH - Zenica

Prijem za predstavnike braniteljskih udruženja ZDK povodom Dana nezavisnosti

Prijem za predstavnike braniteljskih udruženja ZDK povodom Dana nezavisnosti
Foto: Press služba ZDK

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić, dopredsjedavajući Ivo Tadić i Mladen Simić, premijer Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković upriličili su danas prijem za predstavnike temeljnih braniteljskih...

... udruženja Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Jusuf Rakman, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Nazim Bečirović, predsjednik Udruženja RVI paraplegičara Suad Srebrenica, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Fatima Mahmutagić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca - Unija veterana Vernest Karzić, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Dragan Janko, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Vuković, te predsjednik HVIDRA HVO Pero Lujić.

Predstavnici temeljnih boračkih udruženja zahvalili su se Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na odnosu prema ovoj populaciji i dostignutim pravima, pozvavši gradove i općine da slijede primjer kantonalnih institucija koje pridaju zasluženi značaj braniteljskim udruženjima, saopćeno je iz Vlade ZDK.

Istaknuto je da je Dan nezavisnosti praznik koji spaja sve one koji su se 1992. godine izjasnili za nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države svih njenih naroda i građana.

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti organizirane su brojne aktivnosti širom Zeničko-dobojskog kantona. Vojni veterani će održavati počasne straže na spomen-obilježjima, a sutra, 28. februara bit će održana svečana akademija u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo