21°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

20.03.2020 / 12:20 Svijet - U pokrajine Zabul

Talibanski militanti ubili više od 20 policajaca u Afganistanu

Talibanski militanti ubili više od 20 policajaca u Afganistanu
Foto: Reuters - Vijesti.ba

U oružanom napadu kojeg su talibanski militanti izveli u Afganistanu ubijeno je više od 20 policajaca.

Napad se dogodio u policijskoj stanici pokrajine Zabul, a glasnogovornik ureda guvernera te regije Gul Islam Siyal za AA je kazao da su napad izvela šestorica talibanskih militanata koji su se prethodno infiltrirali unutar snaga sigurnosti. 

Siyal je kazao da se strahuje da bi bilans stradalih mogao biti i znatno veći. 

Napadači su nakon masakra pobjegli iz policijske stanice, a talibanski pokret do sada nije komentirao slučaj. 

Takvi napadi mogli bi ugroziti započeti mirovni proces kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt u Afganistanu i najduži rat u kojem je SAD učestvovao. 

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu“ su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar. 

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana. 

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete današnjim sporazumom. (Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo