0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

20.03.2020 / 14:47 Ekonomija - Ministarstvo poljoprivrede RS

Upozorenje voćarima na pojavu mraza

Upozorenje voćarima na pojavu mraza
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) upozoravaju voćare da se, po prognozi meteorologa, od nedjelje, 22.marta, očekuje nagla promjena vremenskih prilika i značajno zahlađenje sa snijegom, dok se u noći na ponedjeljak očekuje pojava mraza.

To može dovesti do posljedica po voćke koje su, u zavisnosti od sorte, u fazi cvjetanja do faze otvaranja pupoljka.

Zbog toga svim poljoprivrednicima savjetuju nekoliko načina zaštite voćki, od upotrebe frostbustera, sistema za orošavanja voća, preko dimljenja u voćnjacima paljenjem automobilskih guma, grana, slame ili piljevine.

U slučaju dimljenja, najviše se preporučuje upotreba bala slame, najbolje četvrtaste, koje se prvo pokvase vodom i zapale. Pritom se stvara gust dim koji može da zaštiti voćke do temperatura od minus tri stepena.

Voćke se mogu zaštititi i primjenom aminokiselina, koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu voćkama da sintetizuju aminokiseline bez gubljenja sopstvene energije koju mogu da preusmjere na nešto drugo, a u ovom slučaju, na mraz. Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza, a dovoljno je jedna do dvije litre po hektaru.

Po prognozama meteorologa, i u predstojećim danima od ponedjeljka do srijede bit će hladno sa mogućnošću jutarnjeg mraza, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo