16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 11:49 BiH - Potvrđena kazna

Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora za zločine u Višegradu

Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora za zločine u Višegradu
Foto: Vijesti.ba
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegoovine potvrdilo je dvadesetogodišnju kaznu Radomiru Šušnjaru za zločine počinjene u višegradskoj Pionirskoj ulici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) Dejan Bogdanović, njegov branilac.

- Odbijena je žalba odbrane i potvrđena prvostepena presuda. Meni je ta presuda stigla 20. marta - kazao je Bogdanović.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2019. godine Šušnjar je proglašen krivim što je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem u junu 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovnika sela Koritnik koji su prethodno dovedeni u kuću Jusufa Memića, te je u susjednoj prostoriji kuće vršio pretres civila, naređujući im da skidaju odjeću.

Nakon što su civili pretreseni, prema presudi, naređeno im je da izađu iz kuće Memića i da u koloni pređu u kuću Adema Omeragića, te su uvedeni u prizemlje objekta, poslije čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, izazvavši požar, dok je Šušnjar ubacio ručnu bombu te su svi istovremeno pucali, onemogućavajući civilima da pobjegnu, a napad je za posljedicu imao ubistva 26 civila.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo