3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

03.04.2020 / 11:59 Ekonomija - Anto Pešić

U ZDK krajem marta 54.262 nezaposlene osobe, novoprijavljenih 1.642

U ZDK krajem marta 54.262 nezaposlene osobe, novoprijavljenih 1.642
Foto: FENA - Vijesti.ba

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (JUSZZDK) na kraju prošlog mjeseca imala je u evidenciji nezaposlenih 54.262 osobe, od kojih je novoprijavljenih njih 1.642 - kazao je u izjavi za Fenu direktor JU SZZDK Anto Pešić.

On napominje kako su u isto vrijeme  iz evidencije nezaposlenih izbrisane ukupno 1.982 osobe  te da je broj nezaposlenih manji nego u februaru ove godine, kada je u evidenciji bilo 54.627 osoba koje traže posao.

-Ne možemo sa sigurnošću kazati da su sve 1.642 novoprijavljene osobe tokom ožujka ostale bez posla, kao što ne možemo kazati ni da su zaposlene baš sve 1.982 osobe koje su izbrisane iz evidencije.

Mislim da ćemo prave podatke o utjecaju pandemije koronavirusa na zaposlenost, odnosno nezaposlenost, imati tek negdje u svibnju - rekao je Pešić.

On dodaje da je, uprkos proglašenju pandemije i privremenom zatvaranju velikog broja privrednih subjekata, ponajviše u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, ukupan broj nezaposlenih manji nego u istom periodu prošle godine, kada je u evidenciji nezaposlenih bilo 56.920 osoba.

-Želim pojasniti da ne mora značiti da su svi novoprijavljeni u evidenciju ostali bez posla u ožujku, jer su oni mogli ostati  i u veljači, a prijaviti se nama u roku od 30 dana.

Odnosno, u roku koji je predviđen da bi mogli ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje ili naknadu po osnovu nezaposlenosti, jer tu naknadu obračunavamo od datuma kada su se prijavili, a ne kada su ostali bez posla - objašnjava Pešić.

Zanimljivo je, kaže Pešić, da je u zadnjem mjesecu prošle godine broj novoupisanih u evidenciju nezaposlenih bio znatno veći nego prošlog mjeseca, kada je proglašena pandemija koronavirusa.

-Naime, u prosincu smo imali 2.118 novoprijavljenih, u siječnju ove godine 2.377, a u veljači 1.745 osoba. Mi ne vodimo evidenciju osoba koje su poslodavci poslali na neplaćeno odsustvo, jer se oni ne mogu prijaviti u evidenciju nezaposlenih - podsjeća Pešić.

Biro nastavlja raditi poslove iz svog domena, ali, podsjeća Pešić, od 26. ožujka ne rade sa strankama u svojim poslovnicama. Nezaposleni ili poslodavci svoje zahtjeve za uslugama mogu ostvariti elektronskim putem, slanjem dokumentacije na e-mail adresu, preko faksa ili će im u razgovoru preko telefona biti date sve potrebne informacije na koji način mogu dostaviti dokumentaciju službenicima te ustanove.

-Sve činimo da zaštitimo naše djelatnike, kako ne bi dolazili u kontakt sa strankama, od kojih su neke došle i iz inostaranstva. Također, do daljnjeg se ne trebaju redovno javljati nezaposlene osobe koje su već u evidenciji nezaposlenih, jer dok traje ovo stanje niko neće po tom osnovu biti brisan iz evidencije - kaže Pešić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo