8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

07.04.2020 / 11:09 BiH - Više od 12 sati trajalo gašenje

Ugašeni požari u Tuzli i okolini, vatrogasci gasili vatru na 32 lokacije u TK

Ugašeni požari u Tuzli i okolini, vatrogasci gasili vatru na 32 lokacije u TK
Foto: FENA - Vijesti.ba

 Više od 12 sati trajala je borba s požarima koji su jučer buknuli u Tuzli i okolini, proširivši se na veliki kompleks šume.

Prvi požar buknuo je jučer oko 14.00 sati na Ranoj Trešnji u naselju Kužići u Miladijama - Mjesna zajednica Kreka, a vatra se zbog vjetra proširila na lokalitete Krojčica, Ilinčica, Smajići i Husino. Na nekim mjestima vatra je zaprijetila stambenim i poslovnim objektima.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice iz Tuzle, kojima su se pridružili i mještani, a tokom noći i vatrogasci iz Kalesije, Živinica i Lukavca, uspjeli su lokalizovati požar noćas oko 03.00 sata.

Glasnogovornica MUP-a Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić, potvrdila je Feni da su mještani za požar javili jučer oko 14.00 sati, a da se požar proširio i na druge lokalitete.

- Osim Kužića, vatra je zahvatila šumski kompleks Ravna Trešnja, Krojčica i Husino. Požar je ugašen u noćnim satima. Već jutros na teren su izašle ekipe Odjeljenja kriminalističke policije s protivpožarnim inspektorom kako bi, ako su se stekli uslovi, započeli uviđaj i utvrdili uzroke požara. Više informacija imat ćemo tokom dana – kazala je Kapidžić.

Prema nezvaničnim informacijama požar je izazvan ljudskim nemarom.

Zanimljivo je da su na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata zabilježena 32 požara. U skoro svim općinama ovog kantona vatrogasci su gasili zapaljeno nisko rastinje, ali i šumu. Vatra je zahvatila više od 700 hektara šumskih površina.

Najviše požara registrovano je u Tuzli, gdje je osim spomenutih lokacija vatra gašena i u naseljima Pašabunar, Kozlovac i Poljana, te na području Banovića. na po šest lokaliteta, dok su po četiri požara prijavljena na području općina Lukavac i Kalesija.

Svi požari su ugašeni, osim na lokalitetu Vijenac u općini Lukavac, gdje je gašenje otežano zbog rizika od mina.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo