2°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

08.04.2020 / 12:00 KORONAVIRUS - Hasan Rohani

Iran zatražio od MMF-a zajam od 5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

Iran zatražio od MMF-a zajam od 5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će Međunarodni monetarni fond (MMF) biti kriv za "diskriminatorno ponašanje" ako ne odobri zajam od pet milijardi dolara Teheranu u borbi protiv koronavirusa.

"Zahtijevam od međunarodnih organizacija da ispune svoje dužnosti. Mi smo članica MMF-a. Ne bi trebalo biti diskriminacije u davanju zajmova", rekao je Rohani na sastanku kabineta koji se emitirao na televiziji.

Iranski šef središnje banke Abdolnaser Hemati poslao je prošli mjesec MMF-u zahtjev za 5 milijardi dolara iz Inicijative za žurno finansiranje, odnosno kriznog programa koji je uspostavljen za pomoć zemljama suočenima s iznenadnim šokovima poput prirodnih katastrofa.

Dužnosnik MMF-a rekao je da je u dijalogu s iranskim vlastima, razgovaraju o zahtjevu za finansijsku pomoć i pokušavaju razumjeti iranske potrebe i sve što je potrebno za obradu njihovog zahtjeva.

U epidemiji koronavirusa u Iranu, najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, umrle su gotovo 4000 ljudi, a zaraženo ih je preko 62.000.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo