16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

04.05.2020 / 14:56 Ostali sportovi - Šest mjeseci zabrane takmičenja

Judista Harun Sadiković kažnjen zbog dopinga

Judista Harun Sadiković kažnjen zbog dopinga
Harun Sadiković / Vijesti.ba
Judista Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa na zabranjenu supstancu hidroclorotiazid.

Osim zabrane takmičenja Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020, stoji u odluci Judo saveza Bosne i Hercegovine.

U prikupljenom uzorku za doiping kontrolu otkrivena je supstanca hidroclorotiazid, koja je u listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu "S5 - diuretici i maskirni agensi“. Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti iz vode, a također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu, saopćila je Agencija za antidoping kontrolu BiH.

Uzimanjem ove supstance Sadiković je počinio kršenje člana Svjetskog antidoping kodeksa "2.1 - prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste".

Sadiković je pobjednik Europskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Europskom kupu u Rimu 2019. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo