5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

21.05.2020 / 09:39 BiH - Misa za Bleiburg

Antifašisti uputili protestno pismo EU: Zovko je zlonamjerna

Antifašisti uputili protestno pismo EU: Zovko je zlonamjerna
Arhiv / Vijesti.ba
Antifašisti, slobodni i nezavisni građani i građanke Bosne i Hercegovini, njih 27, među kojima su ugledne ličnosti naše zemlje poslali su otvoreno pismo zastupnicima Europskog parlamenta i Europskoj pučkoj stranci zbog, kako su naveli, zlonamjernih neistina ...

... Željane Zovko, građanke Bosne i Hercegovine, bivše ambasadorice Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španiji i Italiji, trenutne zastupnice Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

Ovim putem se mi, slobodni/e i nezavisni/e građani/ke suverene, nezavisne i demokratske države Bosne i Hercegovine obraćamo Vama, uvaženim zastupnicima/ama Europskog parlamenta, članovima/cama Evropske pučke stranke, zbog zlonamjernih neistina gosp. Željane Zovko, građanke Bosne i Hercegovine, bivše ambasadorice Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španiji i Italiji, trenutne zastupnice Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Naime, zastupnica i zamjenica koordinatora Evropske pučke strane za vanjske poslove, gospođa Zovko obratila se nadležnom povjereniku Evropske komisije tražeći službenu reakciju na "ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću", koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio "žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja". Ovo je samo jedna u nizu neistina i neutemeljenih optužbi gosp. Zovko protiv Bosne i Hercegovine.

Ovoga puta gosp. Zovko protestira povodom dostojanstvenog, demokratskog protesta građana/ki Sarajeva održanog 16. 05. 2020. godine povodom slavljenja vojnih komandanata i vojnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koji su samo u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubili više od 10.000 nevinih Jevreja, Srba, Roma, Bošnjaka i Hrvata. Gospođa Zovko nije protestirala i tražila intervenciju Evropske komisije 2019. godine kada su vlasti Austrije i biskupije Gurk - Klagenfurt odbili dati saglasnost na održavanje zakazane mise i slavljenje fašista u Bleiburgu 18. maja 2019. godine.

Stav nadležnih državnih i crkvenih vlasti u Austriji obrazložen je činjenicom da je "misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko - nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju historije". U saopćenju Katoličke crkve se navodi da zakazana misa predstavlja "nedostatak distance prema fašističkim idejama", što šteti ugledu Katoličke crkve.

Nažalost, misa koja je u Austriji prošle godine zabranjena ove godine je održana u Katedrali u Sarajevu, zahvaljujući odluci hrvatske fašističke organizacije "Počasni bleiburški vod" koja slavi Nezavisnu Državu Hrvatsku i ratne zločince koji se bili na njenom čelu. Posebno je zabrinjavajuće što je pokroviteljstvo nad slavljenjem fašističke tvorevine i njenih najokrutnijih ratnih zločinaca i ove godine pružio Sabor Republike Hrvatske.

Poštovane zastupnice i zastupnici Evropskog parlamenta, članovi/ce Evropske pučke stranke, obraćamo Vam se u uvjerenju da podršci fašizmu iz najcrnjeg perioda evropske historije koju propagira zastupnica Zovko nema mjesta u Evropskom parlamentu. Uvjeravamo Vas da građani/ke Bosne i Hercegovine čvrsto ostaju na putu izgradnje demokratske, multietničke i multireligijske Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana/ki koji/e žele biti dijelom demokratske, ujedinjene Evrope utemeljene na pobjedi protiv fašizma. Antifašisti/kinje, slobodni/e i nezavisni/e građani i građanke Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu koje su potpisali antifašisti, slobodni i nezavisni građani i građanke Bosne i Hercegovini.

Potpisnici pisma su: Maja Gasal-Vražalica, Dino Mustafić, Jasmila Žbanić, Senad Pećanin, Bakir Nakaš, Štefica Galić, Mehmed Halilović, Ozren Kebo, Dragan Bursać, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Žarko Papić, Nijaz Skenderagić, Senada Kreso, Sanja Lazar, Amila Ramović, Emina Abrahamsdotter, Raif Dizdarević, Ferida Duraković, Zvonimir Nikolić, Samir Beharić, Srđan Puhalo, Tanja Dimitirijević Ros, Stjepan Ros, Dino Abazović, Boro Kontić i Sead Turčalo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo