14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

22.05.2020 / 08:27 BiH - Historijski datum

Prije 28 godina BiH primljena u članstvo UN-a

Prije 28 godina BiH primljena u članstvo UN-a
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Prije tačno 28 godina, 22. maja 1992., Republika Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije (UN), a ovaj datum za zemlju koja je od tada prošla složen put je jedan od najznačajnijih u historiji.

To je učinjeno nakon donošenja Rezolucije 755 – prijem BiH u UN, od 20. maja 1992. godine.

Republika BiH je u UN primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u aprilu 1992. godine. Tog dana, 6. aprila, BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), današnje Evropske unije (EU), a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države.

No, bez obzira na članstvo u UN, na BiH je nastavljena bespoštedna agresija koja je počela na dan međunarodnog priznanja, 6. aprila, iako su stradanja stanovništva zabilježena mjesecima ranije širom naše zemlje, koja su potrajala sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, 14. novembra 1995.

Prilikom svečanog prijema BiH u članstvo UN na 47. zasjedanju Generalne skupštine, ministar vanjskih poslova, Haris Silajdžić, održao je govor u kojem je poručio da je na ovaj način naša zemlja postala “slobodna od opresije, ali ne i agresije”.

On je upozorio da se u Bosni počinje događati genocid i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da aktivira Poglavlje 7. Povelje Ujedinjenih naroda, koje dozvoljava međunarodnu vojnu intervenciju radi očuvanja regionalnog mira i stabilnosti.

Nakon govora Silajdžića, delegati Generalne skupštine gromoglasno su aplaudirali, no UN nije, uglavnom, adekvatno odgovorio na vapaje iz BiH.

Za vrijeme svog 25 godišnjeg članstva u UN-u BiH je prošla trnovit put od strahovite agresije, primanja međunarodne pomoći, do pristupa mnogim drugim međunarodnim organizacijama. BiH je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010.- 2012. godine.

Mišljenje mnogih je kako je možda jedan od najvećih poslijeratnih diplomatskih uspjeha BiH bilo razdoblje kada je bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. U januaru 2011. godine BiH je dobila i jednomjesečno predsjedanje ovim tijelom.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo