5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

26.05.2020 / 17:17 KORONAVIRUS - 27.000 preminulih

Španija proglasila desetodnevnu nacionalnu žalost za žrtve pandemije

Španija proglasila desetodnevnu nacionalnu žalost za žrtve pandemije
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Španska vlada proglasila je desetodnevnu nacionalnu žalost kako bi se odala počast za 27.000 preminulih u pandemiji koronavirusa.

Počevši od srijede do 5. juna, zastave će biti spuštene na pola koplja na više od 14.000 javnih zgrada širom zemlje kao i na mornaričkim brodovima, objavila je vlada u utorak.

Kralj Felipe VI, kao španski šef države, predvodit će svečanu ceremoniju odavanja počasti preminulima kada se zemlja oslobodi strogih pravila restrikcije.

Žrtve su „muškarci i žene čiji su životi iznenadno skraćeni, ostavljajući porodice i prijatelje u velikoj boli, kako zbog iznenadnog gubitka tako i zbog teških okolnosti u kojima se to desilo - izjavila je glasnogovornica španske vlade María Jesús Montero.

Opozicione stranke kritikovale su ljevičarsku koaliciju premijera Pedra Sáncheza da nije odala počast žrtvama. Zdravstveni zvaničnici u ponedjeljak su korigovali zvanični broj umrlih, smanjujući zvaničnu brojku za 1.918 preminulih i navodeći da su neki nepotvrđeni smrtni slučajevi greškom uvršteni u zvanične brojke, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo