8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.05.2020 / 13:24 BiH - Zastupnici

DF zatražio ostavke Novalića, Milićević i Drljače

DF zatražio ostavke Novalića, Milićević i Drljače
Foto: FENA - Vijesti.ba

Demokratska fronta predložila je Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH donošenje zaključka kojim se traži ostavka premijera Fadila Novalića, ministrice finansija Jelke Milićević i ministra rada Veska Drljače.

U prijedlogu je navedeno da Vlada Federacije BiH nije na potreban način odgovorila zahtjevima i izazovima koji su pred nju postavljeni u kriznom periodu koronavirusa.

- To se ogleda u činjenici da je propustila izvršiti nadzor nad utroškom sredstava koja pripadaju građanima te na taj način indirektno omogučila nezakonit utrošak novca. Također, Vlada nije poduzela sve neophodne mjere, prije svega nabavku sredstava i opreme (testova i respiratora) čime je na indirektan način ugrozila zdravlje i živote građana", kaže se u prijedlogu Demokratske fronte.

Naglašeno je da došlo do pojave nepovjerenja građana u kompetencije Vlade Federacije BiH.

- Za podnošenje ostavki iz nedopustivih propusta i uznemiravanja javnosti kroz aferu 'Respiratori', kroz aferu u vezi načina donošenja odluke i poništavanja iste o transferu nižim nivoima vlasti i fondovima, trakavicu oko prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, korona-zakona koji se još uvijek ne primjenjuje iako smo u trećem mjesecu pandemije - zaključuje se u prijedlogu DF-a.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo